Ga naar de inhoud
Personal finance

10 alternatieven voor een spaarrekening

Basisscholen en universiteiten sparen geld voor magere jaren of investeringen

Nog nooit kreeg je zó weinig rente op je spaargeld. Daarom zijn Nederlanders massaal op zoek naar alternatieven, blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Z. We zetten er tien op een rij.

1. Extra aflossen op je hypotheek

Je spaargeld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek levert je honderden euro’s per jaar op. Kijk maar naar deze berekening. Maar extra aflossen op je hypotheek heeft ook nadelen: je kunt niet meer bij je geld en als je een groot bedrag ineens aflost, moet je een boete betalen.

In deze aflevering van MoneyTalks worden alle voor- en nadelen van aflossen op je hypotheek op een rij gezet:

 

 

2. Sparen in het buitenland

Bij een aantal buitenlandse banken ligt de rente veel hoger dan bij ons. Maar is het verstandig om je geld daar te stallen? In Duitsland denken ze van wel; de Duitse startup Raisin heeft inmiddels 1 miljard euro Europees spaargeld opgehaald om bij banken in Bulgarije en Polen weg te zetten. Maar Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, waarschuwt voor de risico’s:

 

 

3. Aandelen

"Realiseer je dat ieder beleggingsadvies voor een groot deel koffiedik kijken is", waarschuwt beurscommentator Jacob Schoenmaker. Hij wijst op de onzekerheden die beleggen in aandelen met zich meebrengt: wat doet de olieprijs, gaat de Fed de rente verhogen, hoe ontwikkelt China zich?

Beleggen in aandelen kan een flink rendement opleveren, maar je loopt dus ook een aanzienlijk risico. Bovendien kost het tijd. "Geld slaapt niet, dus dat moet je dus zelf ook niet doen", zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Blijf in de gaten houden hoe het met je fonds gaat."

4. Investeren in exclusieve sneakers

Sneakers? Ja, in Amerika verdienen handelaren er miljoenen aan. Kijk maar naar de reportage die Amerikacorrespondent Erik Mouthaan er over maakte:

 

 

5. Oude sok

Je kunt je geld natuurlijk ook gewoon thuis stallen. In de oude sok, onder het matras of in een kluis bijvoorbeeld. Beleggingsrisico loop je dan niet, maar wel het risico dat je je geld kwijt raakt als gevolg van een inbraak of brand.

6. Je pensioen opkrikken

Onze pensioenfondsen maken miljarden winst en toch hangt je pensioen aan een zijden draadje. Hoe dat kan legt pensioendirecteur Peter Borgdorff uit:

 

 

Extra sparen voor je pensioen is slim, maar wel ingewikkeld. Via de site van de Belastingdienst of je adviseur kun je achterhalen hoeveel je - fiscaal vriendelijk - extra voor je pensioen kunt sparen. Hou er wel rekening mee dat je je geld dan voor vele jaren vastzet en dat je er uiteindelijk na je pensionering alsnog belasting over betaalt.

7. Uitlenen aan vrienden

Linda de Mol doet het, zo bekende ze vorige week: geld uitlenen aan vrienden. "Ik kan het iedereen die wat geld op de bank heeft staan aanraden", vertelt ze in het programma ‘De Mobiel Van’. "Je kan je vermogen beleggen tot je een ons weegt, maar het schiet alle kanten op. Daar word ik heel ongelukkig en onrustig van."

Sympathiek, maar het kan wel tot vetes in familie of vriendenkring leiden. Linda is daar niet bang voor, vertelt ze hier:

Duidelijke afspraken maken, kan een hoop ellende voorkomen. De leenovereenkomst vastleggen bij de notaris ook.

8. Obligaties

Je geld voor langere tijd uitlenen aan een bedrijf of land en er rente voor terugkrijgen, dat is een obligatie. "Maar ook met obligaties heb je het probleem van een hele lage rente", zegt Bob Homan van ING. Leningen aan de Nederlandse staat leveren nauwelijks meer op dan de rente die je op je spaarrekening krijgt. Wil je toch een hoger rendement, dan moet je obligaties met een hoger risico aanschaffen, bijvoorbeeld bedrijfsobligaties.

9. De Hermès Birkin

Goed nieuws voor vrouwelijk Nederland: je kunt je geld beter in deze luxe designertas steken dan in aandelen. Zo becijferde althans de website Quartz. Hier vind je waar je op moet letten als je er een wilt kopen.

10. Uitgeven!

Het levert je geen rendement op, maar wel een goed gevoel: je euro’s laten rollen. Die nieuwe keuken, fijne auto of mooie reis: je krijgt er een goed humeur van en je bewijst de economie een dienst. En dat levert weer extra banen op. 

Dit is een artikel van