Ga naar de inhoud
Personal finance

Benzineprijzen dalen, maar zijn nog steeds best hoog

Een benzinepomp van Avia. Beeld © ANP

Een liter benzine is sinds het begin van dit jaar een stuk goedkoper geworden. In de eerste week van januari betaalde je aan de pomp nog 1,72 inmiddels is de prijs gezakt naar 1,65 euro.

Dat scheelt je toch maar mooi 4 procent aan de pomp. In keiharde euro’s valt de winst mee. Op een volle tank van 50 liter scheelt het je 3,50 euro.

Dalende olieprijzen

De brandstofprijzen zijn al het hele jaar gestaag aan het dalen. Dat heeft te maken met de dalende olieprijzen. De olieprijs staat al geruime tijd onder druk omdat vooral in China de economie veel minder hard draait als gevolg van het coronavirus.

Maar inmiddels ligt ook in Europa van alles stil, wordt er minder gevlogen en er varen minder schepen met vracht. Dat alles zorgt voor minder vraag naar olie en dus voor lagere prijzen.

Op 7 januari kostte een vat Noordzeeolie nog bijna 69 dollar, nu is dat nog maar 51 dollar. Een verschil van 25 procent.

Benzineprijs maar deels afhankelijk van olie

Dat je die daling niet zo terugziet aan de pomp, komt doordat de prijs van benzine voor maar een klein deel wordt bepaalt door de olieprijs. Maar liefst 62 procent van de prijs bestaat uit accijns en btw en zo'n 10 procent in marge, becijferde consumentenclub United Consumers.

Slechts 28 procent van de prijs komt voort uit de productiekosten, maar ook die bestaan niet alleen uit de olieprijs. Want ook het vervoer en de raffinage kosten geld.

En zo kan het dus dat een olieprijsdaling van 25 procent zich vertaalt in een bezineprijsdaling van een procentje of 4.

Benzineprijs nog steeds hoog

Overigens is de prijs aan de pomp, ondanks de daling, historisch gezien nog steeds behoorlijk hoog. De gemiddelde prijs aan de pomp sinds 1 januari 2018 was 1,64 blijkt uit een analyse van CBS-data. Daar zitten we dus nog steeds boven.

Het langjarig gemiddelde is nog een heel stuk lager. Van 2006 tot nu kostte een liter gemiddeld maar 1,56 euro. Dat is voor een groot deel wel weer te wijten aan de economische crisis van 2008. Ook toen zakte de handel in en daarmee ook de olieprijs.