Life

Helft managers van Unilever is vrouw, maar niet in de top

03 maart 2020 18:14 Aangepast: 04 maart 2020 15:54
Conny Braams wist door te stoten tot de absolute top van Unilever. Beeld © Unilever

Van de 14.000 managers bij voedings- en zeepgigant Unilever is de helft vrouw. Tien jaar geleden was dat nog 38 procent. Daarmee zegt Unilever bezig te zijn 'de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten'. In de absolute top van de multinational is het evenwicht echter nog ver te zoeken.

Unilever maakte dinsdag bekend dankzij 'het jarenlang bevorderen van gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer' nu een genderevenwicht in managementfuncties te hebben bereikt. Dit is een jaar eerder dan de doelstelling was.

Volgens de multinational is vooral vooruitgang geboekt op afdelingen waar vrouwen van oudsher ondervertegenwoordigd zijn, zoals financiën, technologie en logistiek.

Gelijke kansen

In Nederland wordt zelfs 52 procent van de managementfuncties binnen Unilever bekleed door vrouwen. De kersverse algemeen directeur Annemarieke de Haan van Unilever Benelux – ook een vrouw – zegt in een persbericht 'trots' te zijn op de gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in topfuncties.

 "Wij willen bijdragen aan een wereld waarin iedereen gelijke rechten en kansen heeft, en niet beperkt wordt door negatieve normen en kansen", aldus De Haan.

Geen evenwicht in top

Ook in het toezicht op de onderneming zijn vrouwen stevig vertegenwoordigd, aldus Unilever. Van de niet-uitvoerende bestuurders van het concern is 45 procent vrouw.

De multinational vermeldt geen verhouding tussen mannen en vrouwen in de allerhoogste uitvoerende functies. Die blijkt minder evenwichtig te zijn. Van de dertien hoogste topfuncties worden er namelijk slechts vier vervuld door een vrouw, nog geen 31 procent.

Tot dat mannenbolwerk wisten alleen chief digital & marketing officer Conny Braams, president foods & refreshment Hanneke Faber, hoofd personeelszaken Leena Nair en bestuurssecretaris Ritva Sotamaa door te dringen.

Diverser

Wel is ook de bestuurstop diverser dan tien jaar geleden. In 2010 was nog slechts één van de tien topbestuurders van Unilever een vrouw; de toenmalige hoogste baas voor onderzoek & ontwikkeling Geneviève Berger. 

Het Ango-Nederlandse Unilever boekte vorig jaar met 155.000 werknemers wereldwijd een omzet van 52 miljard euro. Het concern verkoopt merken als Dove, Knorr, Rexona, Lipton, Ola, Ben & Jerry's en Axe.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van