Personal finance

Unilever geeft 6 weken geboorteverlof rond bevalling partner

03 maart 2020 13:54 Aangepast: 03 maart 2020 18:07
Partners krijgen rondom de bevalling meer verlof. Beeld © Getty Images

Honderden Nederlandse werknemers van Unilever hebben vanaf 1 juli recht op langer verlof rond de bevalling van hun partner. Daarmee gaat het bedrijf veel verder dan de wet voorschrijft.

Partners van iemand die net moeder is geworden, mogen straks zes weken lang met verlof. Daarbij worden ze volledig doorbetaald. Nu geldt bij Unilever nog de huidige regeling, waarbij partners tien dagen volledig doorbetaald krijgen. Het wettelijke minimum is vijf dagen doorbetaald.

Wat zijn de regels nu? 

Vanaf 1 juli 2020 veranderen de regels van de rijksoverheid. Dan kan je tot vijf weken aanvullend geboorteverlof aanvragen. Daarbij krijg je de eerste week van de werkgever betaald in het reguliere verlof. De werkgever vraagt daarna de aanvullende geboorteverlof-uitkering aan bij het UWV. Die bedraagt 70 procent van het dagloon. 

De werknemer is verplicht binnen 6 maanden het verlof op de nemen, maar is vrij om zelf te bepalen hoe. De verlofdagen mogen verspreid worden over de maanden. 

Unilever betaalt 6 weken

Wat Unilever nu doet is feitelijk een 100 procent doorbetaald verlof van zes weken. Het extra lange partnerverlof van Unilever is onderdeel van een nieuwe cao die vakbond CNV met Unilever heeft afgesloten. Volgens de vakbond is het partnerverlof bij Unilever in de nieuwe cao een stuk beter geregeld dan bij andere bedrijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voltijds werkweek Achmea wordt 34 uur, salaris blijft hetzelfde

Er werken in Nederland ongeveer 3100 mensen bij Unilever. De nieuwe afspraken gelden overigens maar voor ongeveer 1500 medewerkers, de andere medewerkers zijn leidinggevenden of internationaal personeel. 

Meer geld

Er zit ook nog meer geld aan te komen voor medewerkers van Unilever. Afgelopen jaarwisseling gingen de lonen met 2,6 procent omhoog. Als op 1 juli de nieuwe cao in werking treedt komt er nog eens 0,65 procent bij en werknemers krijgen een eenmalige uitkering van 850 euro. 

Daar wringt de schoen nog wel een beetje voor de vakbond. Die vindt namelijk dat de loonsverhoging wat hoger had kunnen zijn omdat Unilever het goed doet. Toch is de achterban van CNV in meerderheid akkoord gegaan met de afspraken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van