Ga naar de inhoud
Personal finance

Het coronavirus raakt de economie: wat ga jij daarvan merken?

Een winkelstraat in Arnhem. Beeld © ANP Foto

Door het nieuwe coronavirus zou de economische groei in Nederland dit jaar flink lager kunnen uitvallen, is de meest recente prognose van het Centraal Planbureau. Wat betekent dat voor de doorsnee Nederlander?

De Nederlandse economie zal dit jaar met 1,4 procent groeien, verwacht het CPB. Als het coronavirus zich verder verspreidt, komt de groei uit op slechts 0,9 procent en mogelijk nog minder.

Hand op de knip

De 'gewone burger' doet zich die lagere groei deels zelf aan, stelt senior econoom Nico Klene van ABN Amro. "Uit vrees voor het virus besteden we minder in restaurants, gaan we minder (ver) op vakantie, kortom, geven we minder uit."

Andersom zijn er ook haperingen in het aanbod, zegt hij, omdat bepaalde producten of onderdelen uit China gewoon niet leverbaar zijn.

"Er zullen bedrijven zijn die in de problemen komen als hun voorraden op zijn en daardoor bijvoorbeeld contracten niet verlengen of misschien zelfs mensen moeten ontslaan. Dat komt aan het einde van het jaar misschien wel weer goed, maar tot die tijd moeten mensen de hand op de knip houden."

Bedrijven
Lees ook:
Bedrijven melden zich voor 'corona-uitkering': meer interesse in werktijdverkorting

Effecten merkbaar

Vooralsnog valt het productiviteitsverlies in Nederland door het coronavirus wel mee, zegt Sander van Veldhuizen, programmaleider overheidsfinanciën bij het CPB.

"We hebben nu 28 mensen die besmet zijn en niet op hun werk kunnen komen. In veel sectoren kunnen mensen thuis werken. Al percipiëren mensen het virus wel als iets heftigs, het gaat pas echt pijn doen als mensen gedwongen hun baan verliezen, als productie wegvalt en bedrijven failliet gaan", zegt Van Veldhuizen.

Sommige sectoren merken de effecten al wel, zegt hij. Ondernemers op de Floriade bijvoorbeeld. "Daar komen nu amper Chinese toeristen en die zullen in de zomer ook niet komen. Maar handel je in iPhones, dan kopen mensen nu wellicht geen nieuwe telefoon bij je, maar als het virus is ingedamd wel weer."

Als het coronavirus inderdaad de economische groei drukt, zouden Nederlanders qua koopkracht op hetzelfde niveau uitkomen als vorig jaar, stelt Van Veldhuizen verder. "De meewind die we nu door kabinetsmaatregelen hebben zou je dan deels teniet doen."

Krijg
Lees ook:
Krijg je doorbetaald als je door het virus in quarantaine moet?

Meer flexwerkers

Het zijn de voorzorgsmaatregelen die het economisch effect van het virus bepalen, beaamt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Bank. "Geen vluchten uit China betekent geen toeristen. Een conferentie die wordt afgezegd, betekent minder omzet voor de betrokken bedrijven, of dat nou de cateraar is of de bakker om de hoek waar die cateraar zijn brood haalt."

Moeten mensen vrezen voor hun baan? Volgens Blom is het nog even spannend wat het effect van het coronavirus op de werkgelegenheid zal zijn.

"Er zijn nu wel veel meer flexwerkers dan ten tijde van de crisis. Werkgevers kunnen in die zin makkelijker van mensen af. En we zien dat zzp'ers de afgelopen tien jaar veel sterker de klappen hebben opgevangen; als het economisch tegenzit draaien zij minder uren tegen lagere tarieven", legt Blom uit.

Vermogende Nederlanders

Het coronavirus had de afgelopen weken een stevig effect op de beurskoersen. De meeste Nederlanders zullen daar niet zoveel van merken, denkt Blom. "Ons vermogen zit voornamelijk in pensioenfondsen. Pas aan het einde van dit jaar wordt weer gekeken naar de dekkingsgraden en of er gekort moet worden op de pensioenen."

Maar een relatief klein aandeel van de Nederlandse huishoudens heeft beleggingen, zegt Blom. "En dan gaat het meestal om vermogende huishoudens." 

Tot slot: wat je als gewone werkende Nederlander van die - lagere - groei merkt, hangt ook heel erg af van de tijd die het nog kost om het virus in te dammen. "Het vertrouwen van de consument kan een deuk krijgen door het virus", zegt Blom. "Maar dat vertrouwen kan zich ook heel snel weer herstellen als blijkt dat we het snel onder controle krijgen."

Hoe raakt het coronavirus onze economie?

10:27