Personal finance

Waarschuwing Aon: corona drukt dekkingsgraad pensioenen omlaag

02 maart 2020 17:44 Aangepast: 02 maart 2020 17:49
archieffoto. Beeld © ANP

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen heeft afgelopen maand een flinke klap gekregen. De dekkingsgraad liep terug van 101 naar 95 procent, meldt pensioenadviseur Aon. De daling is volledig te wijten aan het coronavirus.

Doordat het virus zich verder over de wereld verspreid zijn beleggers onrustig. Aandelen kregen flinke klappen. In januari was al te zien dat de pensioenen de effecten van het virus voelden, maar eind februari werd duidelijk dat de economische gevolgen van het virus veel groter zullen zijn dan eerder werd verwacht.

Zwaard van Damocles

Daardoor blijven kortingen als een zwaard van Damocles boven de pensioenfondsen hangen. De beleidsdekkingsgraad, die wordt gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden, bleef vooralsnog wel stabiel op 102 procent. Het wettelijke minimum is tijdelijk 100 procent.

Dat betekent dat voor iedere euro die de fondsen nu en in de toekomst moeten uitkeren, er 1,02 euro in kas is. Dat is dus een klein overschot, maar als de actuele dekkingsgraad te lang onder de 100 procent blijft liggen, is er een serieuze kans dat de beleidsdekkingsgraad onder het kritieke minimum zakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dekkingsgraad pensioenfondsen keldert in januari door rente en corona

Fondsen die niet aan de regels voldoen moeten herstelplannen maken om binnen 10 jaar weer financieel gezond te zijn. Als een fonds aan het eind van het jaar ook nog eens onder de kritische dekkingsgraad zit, moet er ook daadwerkelijk worden gekort.

Virus verstoort economie

De beroerde resultaten liggen deels aan het coronavirus. Dat verstoort wereldwijde productieketens. Steeds meer bedrijven voeren reisrestricties in. Bedrijven over de hele wereld merken dat de gevolgen nog wel eens langer voelbaar zouden kunnen zijn.

Beleggers zijn ongerust. Dat zorgde voor de slechtste week op de aandelenbeurzen sinds 2008. De lage rentes waar de markten mee te maken hebben is voor fondsen op twee manieren hinderlijk: aan de ene kant drukt het het resultaat van risicovrije beleggingen, bijvoorbeeld in staatsobligaties. Aan de andere kant zorgt de lage rente er ook voor dat de toekomstige waarde van het geld dat in kas is lager gewaardeerd moet worden.

Als de rentes gaan stijgen en de beurskoersen omhoog gaan, kunnen de dekkingsgraden herstellen. Als de koersen dalen, kan het ook slechter uitpakken.

Het pensioenakkoord: dit verandert er

Veel hangt af van wat er de komende maanden gaat gebeuren. Als de gemiddelde dekkingsgraad onder de 100 procent blijft, is het pensioenakkoord van minister Wouter Koolmees niet langer houdbaar, stelt Aon. Volgens de adviseur moet de rekenrente losgelaten worden.

Kritiek op rekenrente

Er is al langer kritiek op de rekenrente. Dat is de rente die pensioenfondsen gebruiken om te bepalen hoeveel geld ze nu nodig hebben om straks de toegezegde pensioenen te kunnen uit te keren. Is de rente hoog? Dan heb je minder geld in kas nodig. Is de rente laag? Dan moet je meer reserves aanhouden.

De laatste jaren is die rente erg laag en dus moeten pensioenfondsen veel geld in kas hebben. Dat wordt gemeten aan de hand van de zogeheten dekkingsgraden. De rente is de laatste jaren zo laag geworden, dat een aantal fondsen onder bepaalde grenzen dreigen te geraken. Het verlagen van de pensioenen kan dat oplossen, maar dat ligt - om begrijpelijke redenen - moeilijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een goed pensioen zonder rekenrente: kan dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van