Personal finance

Je kunt weer belastingaangifte doen: hier moet je op letten

02 maart 2020 16:31 Aangepast: 03 maart 2020 10:38
Beeld © ANP

410.000 mensen deden gisteren op de eerste dag aangifte van de inkomstenbelasting. De snelste had 'm zelfs al 105 seconden na de openstelling ingediend bij de Belastingdienst. De meeste mensen zien het als een vervelend klusje, maar het kan behoorlijk lonen om er even goed naar te kijken.

Een belangrijke tip om geld te besparen: als je aangifte moet doen (je krijgt daarover een brief of bericht in je digitale berichtenbox), doe het dan vooral niet te laat. Dat kan namelijk een flinke boete opleveren van 385 euro. Voor je die krijgt moet je het trouwens wel bont maken: als je te laat bent krijg je eerst nog een herinnering en daarna een aanmaning.

De deadline is 1 mei: voor die tijd moet je aangifte binnen zijn, als je tenminste bericht hebt gehad dat je aangifte moet doen. Wie voor 1 april aangifte doet, krijgt in principe voor 1 juli bericht van de Belastingdienst waarin staat hoeveel je uiteindelijk nog moet betalen of ontvangt.

Vooraf ingevuld

Als je online aangifte gaat doen op de website van de Belastingdienst of via de app dan is waarschijnlijk een groot deel al ingevuld. Inkomen uit werk (als je in loondienst bent), pensioen, spaargeld op de bank, de woz-waarde van je woning, heffingskortingen, et cetera. Maar je moet dit wel goed controleren en corrigeren of aanvullen als er iets niet klopt of ontbreekt.

Belangrijk is daarom om in ieder geval je jaaropgave van je werk erbij te pakken. Daarop kun je precies zien wat je in 2019 hebt verdiend en wat er al is ingehouden op je loon.

Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

Wat meestal niet vooraf is ingevuld, zijn de aftrekposten. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je die niet opgeeft.

De belangrijkste post voor veel mensen is de hypotheekrenteaftrek. De rente die je hebt betaald over je hypotheek mag je van je bruto inkomen aftrekken. Daarmee verlaag je dus het bedrag waarover je belasting moet betalen. Omdat huizenbezitters per jaar al snel duizenden euro’s aan hypotheekrente betalen, levert deze aftrekpost ook vaak honderden tot duizenden euro's voordeel op.

Maar reken je niet al te rijk, want het eigenwoningforfait wordt nog weleens vergeten. Dat is juist een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen omdat je een koophuis hebt. Voor de meeste mensen is dit 0,65 procent van de WOZ-waarde van het huis.

Fiscaal partners

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan heb je een fiscaal partner. Daardoor kun je aftrekposten en inkomsten zo gunstig mogelijk verdelen en ook dat kan geld opleveren. Verdient de een veel meer dan de ander? Trek dan de aftrekposten die je hebt af van het hoogste inkomen en tel bijtellingen op bij het kleinste inkomen.

Zo zorg je ervoor dat je minder inkomen hebt in het hoogste belastingtarief en dat de extra inkomsten waarover je nog belasting moet betalen in een lager tarief vallen.

Reis-, zorg- en studiekosten

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan mag je ook daarvoor kosten aftrekken, minus het deel dat je werkgever eventueel al voor je betaalt. Hoe groot het bedrag is hangt volledig af van het aantal kilometers dat je maakt en hoe vaak je dat doet.

Ook als je een opleiding hebt gedaan voor je werk, mag je kosten daarvan aftrekken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: de vlieger gaat niet op als je recht hebt op studiefinanciering en de opleiding moet gericht zijn op je huidige of toekomstige beroep.

En alleen de noodzakelijke kosten mag je aftrekken: college-, cursus-, les- en examengeld en de boeken of software die je nodig hebt. Bovendien moet je nog een drempelbedrag van 250 euro van het totaal aftrekken. Je mag trouwens ook de studiekosten optellen bij die van je fiscaal partner.

Onder voorwaarden mag je ook zorgkosten aftrekken. Maar let op: kosten waar je al een vergoeding voor krijgt vallen daar niet onder. Ook moeten de kosten boven drempelbedragen uitkomen, die weer afhankelijk zijn van je inkomen.

Alimentatie aftrekken

Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie? Voer die kosten dan zeker op, want ook die zijn aftrekbaar. Omdat alimentatiebedragen behoorlijk op kunnen lopen kan ook deze aftrekpost je honderden tot duizenden euro’s schelen.

Ook een afkoopsom voor de partneralimentatie mag afgetrokken net als een aantal andere zogenoemde onderhoudsverplichtingen.

Opletten: kinderkorting

De meeste kortingen op de belasting worden automatisch verwerkt. Je werkgever houdt bij de uitbetaling van je loon bijvoorbeeld al rekening met bijna alle heffingskortingen zoals de algemene heffingskorting en voor ouderen wordt de ouderenkorting al standaard verrekend. Dat zijn kortingen op het bedrag dat je uiteindelijk aan belasting betaalt.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting, een korting voor werkende ouders, is daar een uitzondering op. Die moet je fiksen bij je belastingaangifte. De korting wordt gebaseerd op het loon van de minst verdienende ouder, en bedraagt voor inkomens vanaf ongeveer modaal zo'n 2835 euro.

Uiteraard waren dit niet alle aftrekposten en zaken waar je rekening mee moet houden, daarvoor zijn er simpelweg te veel regels. Op de site van de Belastingdienst kun je ze allemaal vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van