Life

Stikstofcrisis treft Zeeuwse duinen: geen zand, geen strandhuisjes

26 februari 2020 16:30 Aangepast: 27 februari 2020 08:04
Het Zeeuwse stranddorp Zoutelande. Beeld © ANP

Er moet snel extra zand komen voor de stranden aan de Zeeuwse kust, want door storm Ciara is er veel zand weggeslagen. Hierdoor kunnen minder strandhuisjes geplaatst worden voor toeristen. En na een volgende storm kan volgens waterschap Scheldestromen zelfs de waterveiligheid in gevaar komen.

Normaal gesproken zou er zand bijgespoten kunnen worden, maar dat is nu niet gebeurd. "Afgelopen oktober zou er eigenlijk al een aanbestedingsprocedure starten", legt Tim Wouters van Stichting strandexploitatie Veere uit.

"Maar vanwege de stikstofcrisis is die toen uitgesteld", tot aankomende zomer. En dat is wat het Waterschap en de Stichting strandexploitatie Veere te laat. Wouters: "Wij willen gewoon dat het voor het hoogseizoen gebeurt. Anders gaat het de toerismesector hier veel geld kosten."

Dit jaar geen strandcabine

Zo loopt de sector bijvoorbeeld het geld mis van mensen als Domien Doggen. Hij huurt elk jaar een strandcabine voor zichzelf en zijn familie. "Dat is erg handig dan kun je de spullen gewoon daarin doen in plaats van ze elk strandbezoek mee te moeten zeulen." Maar dit jaar zit dat er dus niet in. Doordat de storm veel zand weg heeft geblazen loopt bij hoogwater een veel groter deel van het strand onder. "En dus kan onze cabine niet worden geplaatst."

Tim Wouters ziet risico's voor aankomende zomer. "Er zal gewoon minder strand beschikbaar zijn. Dus voor toeristen is het minder leuk en drukker waar er wel zand is. We vrezen gewoon dat het economische gevolgen gaat hebben voor een gebied dat best van toerisme afhankelijk is."

Jaren last

Jan van den Broek heeft een strandpaviljoen op hetzelfde strand waar Domien zijn strandcabine normaal gesproken heeft. Hij vreest zelfs voor een langer effect dan aankomende zomer.

"Als toeristen het dit jaar tegen vinden vallen dan zul je dat de jaren erna merken. Dan gaan ze toch ergens anders heen." Bovendien vreest Van den Broek dat hij na een volgende storm misschien dicht moet.

"Ik heb nu al geluk dat ik zelf eerder al zand had laten storten onder het paviljoen. Anders komen de vetput en het afvalwater bloot te liggen. Dan pleeg ik opeens allemaal milieudelicten en moet ik de zaak sluiten."  

Veiligheid voor toeristen

Maar Wouters ziet niet alleen economische risico's. Bij de medische zorg die zijn stichting verleent ontstaan ook problemen. Doordat er gebieden moeilijker bereikbaar zijn.

"Sommige stukken zijn niet meer met een 4x4-voertuig te bereiken, dan moet je via het water en neemt de aanrijtijd toe. Laat staan als iemand dan nog weer vervoerd moet worden. Wouters is duidelijk. "Eigenlijk moet er zo snel mogelijk zand bij worden gespoten."  

Duinen onder druk

Philip Keller van waterschap Scheldestromen sluit zich daarbij aan. Hij moet in de gaten houden of er niet een te groot overstromingsrisico dreigt. "Voor het overstromingsrisico in Nederland monitoren we een hele hoop dingen. Laat ik voorop stellen dat er nu geen sprake is van een acuut overstromingsgevaar."

Toch ziet hij wel degelijk risico's. "De basiskustlijn die wij in Nederland afspreken om de veiligheid te garanderen moet aan een aantal standaarden voldoen. Uit onze berekeningen blijkt dat we die op een aantal momenten het komende jaar niet gaan halen."

Voor de bescherming van duinen is in Nederland namelijk genoeg zand nodig. Als het dan hard waait of de zee slaat veel zand weg, ligt er nog genoeg om eventueel springtij tegen te houden. "Maar op dit moment hebben we die buffer niet meer. Als er dus nog een storm Ciara komt dan slaat een deel van de duin weg. Bij de storm daarna is er dan een overstromingsrisico."

Risico voor veiligheid

En het aanvullen van die buffer is dus uitgesteld. Keller van het Waterschap wil vooral dat het voor 1 oktober 2020 gebeurd is. "Dan begint het nieuwe stormseizoen. En met het wegvallen van de buffers gaat er dan wel degelijk een risico voor de waterveiligheid ontstaan."

Mocht dat risico echt ontstaan dan kan het Waterschap omwille van de waterveiligheid wel buiten de stikstofwet om. "Maar dat kan denken wij nu eigenlijk ook al. Wat ons betreft vallen preventieve veiligheidsmaatregelen niet onder het stikstofbeleid."

Liever vandaag dan morgen

Toch ziet ook Keller het strand het liefst nog voor het hoogseizoen aangevuld worden. Rijkswaterstaat laat namelijk weten dat een aanbestedingsperiode zo'n 3 maanden duurt. "Als je van de zomer start met die procedure dan ga je 1 oktober dus ook al heel moeilijk halen."

Bovendien wil hij de strandgasten ook ontzien. "Stel dat er opeens in het hoogseizoen bijgespoten moet worden. Dan kan het niet dat opeens alle mensen op het strand onder drie meter zand liggen. Het moet gewoon zo snel mogelijk gebeuren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van