Personal finance

Consument wapent zich tegen coronavirus, maar dit belangrijkste advies is gratis

26 februari 2020 17:31 Aangepast: 27 februari 2020 05:46
Het schap met handgel. Beeld © ANP

Nu het coronavirus zich verder over Europa verspreidt lijkt het een kwestie van tijd, totdat het virus ook in Nederland voet aan de grond krijgt. Om te proberen besmetting te voorkomen, zijn consumenten bereid flink te betalen. Terwijl wie de adviezen van het RIVM volgt, eigenlijk geen cent extra kwijt is.

Mondkapjes vinden bijvoorbeeld gretig aftrek. Al eerder maakten groothandels overuren. Aanvankelijk vooral om mondkapjes naar het buitenland te kunnen verschepen, maar inmiddels ook om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

Handgel

Ook desinfecterende handgel vliegt de schappen uit. Gewoon je handen wassen zou moeten werken, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan zijn heil zoeken in dit soort middeltjes.

RIVM: "Was je handen geregeld, nies en hoest in je elleboog, gebruik papieren zakdoekje."

Met name risicogroepen, zoals longpatiënten of ouderen, willen een extra stok achter de deur. "Je moet goed je handen wassen, want het virus wordt ook overgedragen via de handen, bijvoorbeeld als je een deurklink vastpakt. Je kunt ook handalcoholgel gebruiken, na het handen wassen", zegt longarts Menno van der Eerden op Longfonds.nl.

Hier stond de handgel, toen die nog voorradig was, bij een filiaal van Etos. Hier stond de handgel, toen die nog voorradig was, bij een filiaal van Etos.

De vraag naar dergelijke gels is enorm gegroeid. "Bijna vijf keer zoveel als normaal gesproken", zegt woordvoerder Jose Mes, namens drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister. Een woordvoerder van Etos kon geen aantallen noemen. 

Geen problemen met voorraad

"We hebben daar eerder al op geanticipeerd, door meer te gaan produceren. Daarom zijn er vooralsnog geen problemen met de voorraad", aldus Mes.

Hier hingen stofkappen bij een bouwmarkt. Hier hingen stofkappen bij een bouwmarkt.

Toch leidt die toegenomen vraag in een enkele winkel tot lege schappen. Of de prijs van handgel omhoog zal gaan is niet uit te sluiten, maar vooralsnog zijn er volgens Mes 'geen signalen die daarop wijzen'. 

Zelfs 'preppingshops', winkels die overlevingsartikelen verkopen aan mensen die zich willen voorbereiden op rampen en conflicten, hebben het drukker dan gebruikelijk.

"Ik run de webshop in mijn eentje, maar ik had afgelopen dagen twee man extra kunnen gebruiken", zegt Almar Tolsma, eigenaar van de The Dutch Prepper Webshop. Hij zegt normaal ongeveer vier bestellingen per dag te krijgen. "Nu zijn dat er tussen de vijftien en de dertig", zegt hij tegen persbureau ANP. 

Niet nodig om spullen aan te schaffen

Volgens het RIVM, dat het virus in ons land in de gaten houdt, is het niet nodig om speciaal spullen aan te schaffen om een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Zij houdt het bij drie eenvoudige adviezen: was je handen geregeld, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Het gebruik van een mondkapje biedt zelfs praktisch geen bescherming tegen verspreiding van het coronavirus, zegt het RIVM. Toch stijgt de belangstelling bij consumenten enorm. Bij bouwmarkten zijn lege schappen, tweedehands webwinkel Marktplaats meldt meer zoekopdrachten naar het kapje en bij Bol.com zijn nauwelijks nog mondkapjes te krijgen.

Screenshot van Bol.com, inmiddels is het masker 'niet leverbaar'. Screenshot van Bol.com, inmiddels is het masker 'niet leverbaar'.

Aanbieders van mondkapjes bij Bol.com die overigens willen profiteren van de angst voor het virus hebben inmiddels het deksel op hun neus gekregen van de webshop. Hun producten zijn verwijderd.

'Onjuiste gezondheidsclaims'

"Zodra er onjuiste gezondheidsclaims werden gedaan hebben we ingegrepen", zegt woordvoerder Tamara Vlootman van Bol.com. Ook verkooppartners die hun prijzen enorm hebben verhoogd zijn teruggefloten. De webshop verkoopt mondkapjes alleen via dergelijke partners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit kun je als werkgever doen bij een uitbraak van het coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van