Personal finance

ABN Amro verwacht uitstel voor pensioenkorting

25 februari 2020 06:03
Het ABN Amro-kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Beeld © ANP

Eind 2020 zal opnieuw een jaar uitstel worden verleend aan pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad. Zij hoeven dan pas vanaf 1 januari 2022 op hun pensioenen te korten.

Dat is althans de verwachting die ABN Amro uitspreekt in zijn nieuwste pensioenmonitor. Het gaat dan om fondsen waarvan de actuele dekkingsgraad tussen de 90 en 100 procent ligt.

Deze dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Politieke logica

Door de steeds lagere rente gaan de dekkingsgraden van de pensioenen ook verder omlaag. Kortingen op de pensioenen worden daarmee onvermijdelijk. De maatschappelijke onrust daarover zorgt er vervolgens voor dat het politieke draagvlak voor uitstel van die kortingen juist toeneemt, vermoedt de bank.

Economisch gezien zou het tegenovergestelde juist logisch zijn, stelt ABN Amro. Door de dalende dekkingsgraden neemt de noodzaak van maatregelen immers toe. Alleen: de uitwerking van het pensioenakkoord heeft geen economische logica, maar een politieke.

Die uitwerking werd eerst in april verwacht. Dat is inmiddels uitgesteld tot na de zomer.

Verboden te wijzigen

ABN Amro denkt verder dat juridische bezwaren ook nog weleens roet in het eten kunnen gooien bij een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Ze halen een uitspraak aan van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof gaat mee in de redenering van een pensioendeelnemer dat het volgens de Pensioenwet verboden is om opgebouwde pensioenaanspraken te wijzigen bij een verandering in de pensioenovereenkomst. Maar dat is wel precies wat er zou moeten gebeuren bij de overgang naar een nieuw stelsel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenkortingen voor volgend jaar bijna allemaal van de baan

Nieuwe methode

ABN Amro verwacht ook dat de impact van de nieuwe UFR-methode steeds groter wordt. Deze methode gebruiken pensioenfondsen om de waarde van hun toekomstige verplichtingen te bepalen en wordt elke vijf jaar onder de loep genomen. 

Een commissie onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem bracht afgelopen zomer advies uit. Dat advies is overgenomen en dat betekent dat per 1 januari 2021 met een nieuwe UFR-methode wordt gewerkt.

Opkoopprogramma drukt de rente

De dekkingsgraden van pensioenen zullen door de nieuwe methode zo'n 2,5 procentpunt afnemen, was de schatting in juni vorig jaar. Die schatting is echter gebaseerd op de rente van eind 2018, zegt ABN Amro nu.  

Op basis van de huidige rente zouden de dekkingsgraden met 7 procentpunt moeten dalen onder de nieuwe methode, zegt de bank in de pensioenmonitor.

Als de Europese Centrale Bank met een nieuw opkoopprogramma van obligaties komt (wat ABN wel verwacht), is dat zelfs 10 procentpunt. De bank denkt dat het nieuwe stimuleringsprogramma na februari wordt aangekondigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van