Carrière

Oplossing ziekteverzuim: 'Meer stilteplekken op kantoor'

24 februari 2020 09:04 Aangepast: 24 februari 2020 15:28
Een kantoortuin voor zzp'ers in Utrecht. Beeld © ANP

Het ziekteverzuim onder mensen die een kantoorbaan hebben, zou teruggedrongen kunnen worden als er in bedrijven met een kantoortuin ook een aantal plekken zouden zijn waar je rustig kunt werken.

Dat werken in een omgeving vol overleggende, op toetsenborden hamerende en bellende collega's slecht is voor de concentratie, daar is de wetenschap het wel over eens.

Mensen die in een open kantoorruimte werken, hebben meer kans om ziek te worden, blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek in Noorwegen. Om dit te voorkomen, zouden er stilteplekken gecreëerd moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kunnen alle collega's een keer hun mond houden?' Geluid maakt ons gek

Stilteplekken

Per vijf werkplekken zou er een stiltewerkplek moeten zijn, adviseert Erwin Speklé in tv-programma De Monitor. Dat besteedt vanavond aandacht aan ziekteverzuim vanwege het werken in open kantoortuinen.

Speklé is senior ergonoom bij de ArboUnie. Die organisatie adviseert bedrijven hoe zij goed voor hun personeel zorgen, ergonomie is het inrichten van de (werk-)omgeving op zo'n manier dat mensen optimaal en veilig kunnen werken.

Om bedrijven over te halen meer stilteplekken in te richten moet de zogenoemde NEN-norm worden aangepast, zegt Speklé tegen De Monitor. Hoeveel stilteplekken er nodig zijn, is afhankelijk van het soort werk. In sommige gevallen zou een stilteplek per tien werkplekken ook volstaan. 

Geen exacte regels

Er zijn geen exacte regels voor waar bedrijven zich aan moeten houden. Weliswaar is er de arbowetgeving, maar die is vooral gericht op een veilige werkomgeving, niet hoe die is ingericht. Een stilteplek eisen bij je leidinggevende, dat zit er dus niet in. 

Het enige dat iets van houvast biedt voor wat bedrijven qua werkplek moeten regelen is de NEN-norm, maar bedrijven hoeven zich hier niet aan te houden. In deze richtlijn, die voor het laatst is geüpdatet in 2010, staat onder meer dat werknemers idealiter vier vierkante meter ruimte moeten hebben op hun werkplek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ambtenaren chagrijnig door flexplekken, overheid start onderzoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van