Carrière

Vertrekkend Heineken-topman Van Boxmeer cashte al 88 miljoen

24 februari 2020 06:23 Aangepast: 24 februari 2020 16:05
Heineken-topman Van Boxmeer (r) drinkt een pilsje met de familie De Carvalho-Heineken. Beeld © ANP

In de vijftien jaar als topman van Heineken heeft Jean-François van Boxmeer goed geboerd. In totaal toucheerde hij in zijn jaren als ceo al ruim 88 miljoen euro aan salaris en bonussen. Ook z'n pensioenpotje werd gul gevuld, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z.

Onder leiding van de nu 58-jarige Belg groeide Heineken flink. In 2005 was de omzet van het bedrijf nog geen 11 miljard, vorig jaar was dat 28,5 miljard. Die stijging was mede te danken aan verschillende overnames, voor een totaalbedrag van 30 miljard.

Ook met de winstgevendheid zat het onder Van Boxmeer wel snor. In 2005 boekte de brouwer 761 miljoen euro winst, vorig jaar drie keer zo veel: 2,3 miljard. 

Van Boxmeer (l) proost op de overname van de biertak van het Mexicaanse concern Femsa, in 2010. Van Boxmeer (l) proost op de overname van de biertak van het Mexicaanse concern Femsa, in 2010.

Gelijke tred beloning met beurskoers

Voor aandeelhouders was Van Boxmeers bewind dan ook een prettige periode. De beurskoers steeg van zo'n 25 euro tot bijna 95 euro eind vorig jaar, een stijging van 286 procent.

Dat was voor Van Boxmeer zelf ook goed nieuws, want Heineken keerde zijn beloningspakket voor het overgrote deel uit in aandelen. Ieder jaar kreeg hij een pakket aandelen, waarvan hij een deel pas later mocht verzilveren. 

In zijn vijftien jaar als ceo steeg de beloning van Van Boxmeer met 270 procent, blijkt uit de jaarverslagen van 2005 tot en met 2019, waarvan Heineken de laatste afgelopen vrijdag publiceerde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wisseling van de wacht bij Heineken: topman Van Boxmeer stapt op

Aanblijfbonussen

Vooral sinds 2011, toen de aandelenkoers bijna onophoudelijk begon te stijgen, zette dat zoden aan de dijk. In 2013 kwam z'n totale beloningspakket uit op bijna 7 miljoen. Dat was mede dankzij een aanblijfbonus van ruim 3 miljoen. Ook het jaar erop kreeg hij geld in ruil voor z'n trouw aan het bedrijf.

Van Boxmeer kwam in 1984 binnen bij Heineken als stagiair. Na een trits aan functies in Rwanda, Congo, Polen en Italië, werd hij in 2001 benoemd in de top van het bedrijf, waar hij in 2005 Thony Ruys afloste als topman. Dat deed hij toen voor een basissalaris van 472.000 euro, deels omdat hij pas op 1 oktober officieel begon. 

In de afgelopen vijf jaar schommelde het bedrag dat hij jaarlijks kreeg overgemaakt tussen de 9 miljoen en 11,5 miljoen euro. Dat was vooral dankzij miljoenen aan bonussen, want zijn basissalaris was vorig jaar 1,2 miljoen euro. Ter vergelijking: het doorsnee salaris van een Heineken-medewerker bedroeg vorig jaar 57.228 euro, bijna 21 keer zo weinig.

Van Boxmeer (voorste rij links) kwam nog eens ergens, bijvoorbeeld deze conferentie met Merkel, Juncker en Macron en andere ceo's in 2018. Van Boxmeer (voorste rij links) kwam nog eens ergens, bijvoorbeeld deze conferentie met Merkel, Juncker en Macron en andere ceo's in 2018.

Blijft aan boord bij de Heinekenfamilie

Heineken blijft voorlopig nog wel even storten op de bankrekening van Van Boxmeer. Hij blijft tot 1 juni in dienst om opvolger Dolf van den Brink in te werken en heeft bovendien nog niet alle aandelen die hij in de afgelopen jaren ontving mogen verzilveren.

Ook daarna is het nog niet voorbij. Van Boxmeer gaat een stapje omhoog in de getrapte bestuursstructuur waarmee de familie De Carvalho-Heineken de controle houdt over het bedrijf, zonder dat het de meerderheid van de aandelen in handen heeft. 

De Belg wordt bestuurder bij Heineken Holding, die fungeert als een raad van commissarissen. Dat is niet een hele zware functie, vandaar dat het salaris fiks lager ligt dan die van de ceo. In 2019 ontving president-commissaris Jean-Marc Huët 195.000 euro, blijkt uit het jaarverslag van de holding.

En als Van Boxmeer over een aantal jaren zijn bestuurshamer aan de wilgen hangt, hoeft hij zich ook geen zorgen te maken. Heineken stortte in totaal 9,7 miljoen euro in zijn pensioenpot, in zijn periode als topman. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van