Ga naar de inhoud
Personal finance

Verrast door een hoge WOZ-waarde? Je kunt er ook van profiteren

De gemeentelijke lasten gaan dit jaar in de meeste gemeentes fors omhoog. Dat komt deels doordat onze huizen steeds meer waard worden. Toch kan een hogere WOZ-waarde ook positief uitpakken voor je portemonnee: het zou namelijk kunnen dat je hypotheek goedkoper wordt.

Wie een hypotheek zonder NHG heeft, moet zeker even doorlezen. Met een beetje mazzel kun je meerdere tientjes per maand besparen.

De kans is namelijk groot dat je huis meer waard is geworden, terwijl je schuld bij de bank is gedaald. De bank loopt minder risico en dat voordeel is voor de huiseigenaar.

Vrijwel
Lees ook:
Vrijwel alle woonlasten gaan omhoog: zo zit het in jouw gemeente

Risico-opslag

In veel gevallen is de hypotheekrente een combinatie van een basisrente en een risico-opslag. Hoe minder risico de bank loopt, hoe lager die risico-opslag wordt. Banken berekenen dat door de actuele hypotheekschuld te delen door de woningwaarde.

Stel, je koopt een huis en financiert dat voor 100 procent met geld van de bank. Dan heb je een hoge risico-opslag. Maar een paar jaar later is de verhouding misschien wel gezakt naar 73 procent, omdat je hebt afgelost én omdat je huis meer waard is geworden.

De risico-opslag daalt zo met enkele tienden procentpunt. Dat klinkt weinig, maar op een totale schuld van een paar ton scheelt dat meerdere tientjes per maand.

Trek zelf aan de bel

Wil je profiteren, dan moet je meestal wel zelf aan de bel trekken bij de bank. Als je kan bewijzen dat je huis meer waard is geworden, door bijvoorbeeld de WOZ-aanslag te laten zien, dan heb je recht op een lagere risico-opslag en dus een lagere hypotheekrente.

Als het aan de Consumentenbond ligt gaan banken in de toekomst proactief de renteopslag verlagen. Onder meer de Rabobank doet dat al bij een aantal hypotheekvormen.

Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben geen risico-opslag. Wie zo'n hypotheek heeft, kan dus niet profiteren van een hogere WOZ-waarde.

Bezwaar
Lees ook:
Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten