Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Barry Maguire kwam terug van dubbele hernia, is nu sterspeler in Singapore

20 februari 2020 14:55
Barry Maguire

Barry Maguire leek na een dubbele hernia op jonge leeftijd te moeten stoppen met zijn voetbalcarrière, maar het Nederlandse talent herstelde tegen de verwachtingen in volledig. Nu maakt hij furore in Singapore. "Ik dacht even dat mijn carrière erop zat."

Maguire, opgegroeid in Tiel, tekent al op 17-jarige leeftijd bij FC Den Bosch zijn eerste contract. Hij speelt vervolgens voor FC Utrecht, VVV Venlo en het Noorse Sarpsborg.

Zeer zeldzame blessure  

In Noorwegen gaat het mis. Eind 2015 raakt hij daar al na drie wedstrijden geblesseerd. Een dubbele hernia houdt hem, pas 25, anderhalf jaar aan de kant.

"Het had einde carrière kunnen zijn. Een dubbele hernia komt bij voetballers eigenlijk niet voor. Ik bezocht artsen, echt goede artsen, maar die hadden zo'n blessure bij een topsporter niet gezien. Het was ook lastig uit te leggen vervolgens aan clubs", aldus Maguire.

Noodlot slaat toe 

Erg vervelend. Want die clubs had hij nodig om een transfer te maken. Tot overmaat van ramp raakte hij ook nog zijn contract in Noorwegen kwijt. "Clubs uit Nederland en vooral Europa zagen mij niet zitten en durfden het niet meer aan. Ze dachten dat ze een risico met me namen."

Maguire laat zich opereren en begint aan zijn revalidatie. Als hij is hersteld, mag hij spelen voor het Ierse Limerick FC. Maar ook daar slaat het noodlot toe: de club komt in grote financiële problemen. Eind 2018 volgt zelfs een degradatie. 

Hij stapt op en weer lijkt het spelen op het hoogste niveau voorbij. Tot hij een telefoontje krijgt van een zaakwaarnemer. Die kent hij nog uit zijn tijd van VVV Venlo. "Of ik interesse had om voor Geylang International te komen voetballen. Ik belde vervolgens met de trainer en zocht wat dingen op over de club."

Doelpunt van het seizoen

Niet veel mensen zullen de voetbalclub uit Singapore kennen, zo ook Maguire niet. "Nee helemaal niet, haha. De competitie is niet groot, dus ik wist er niks vanaf. Ik was wel een paar dagen in Singapore geweest, dus kende de omgeving een beetje." 

Hij speelt voortaan in een stadion dat plek biedt aan zo’n 4000 toeschouwers. Dat is vergelijkbaar met het stadion van het Rotterdamse Excelsior.

Maguire leeft op bij de kleine club. Eind augustus tijdens een wedstrijd tegen Young Lions maakt hij de 2-0. Dat doelpunt wordt uiteindelijk uitgeroepen tot mooiste van het seizoen.

Zak met geld

Veel voetballers kiezen voor exotische oorden omdat daar vaak veel geld te verdienen valt. Clubs uit het Midden-Oosten betalen enorme salarissen, net als teams uit China.

Maguire zegt dat er geen ‘Chinese bedragen’ worden betaald bij zijn club. Hij zegt dat hij heeft gekozen voor het voetbal en niet voor een zak met geld.

Toch hoeven we geen medelijden met hem te hebben. "Je betaalt hier bijna geen belasting." In Nederland zou hij in de hoogste schaal vallen en 49,5 procent belasting moeten betalen over een groot deel van zijn inkomen. 

"Dat scheelt een hoop. Het is geen topsalaris, maar ik zit wel op een goed Eredivisie-salaris. En elke dag schijnt de zon, dat is ook niet verkeerd."

Trainersdiploma

Maguire had twee aanbiedingen van andere voetbalclubs op zak, maar tekende twee weken geleden toch bij voor een jaar. Vanaf volgende week start de competitie weer. Of hij ooit nog een transfer maakt, weet hij niet.

Wel is hij bezig met wat na het voetballen gaat komen. Maguire is 30 en is bezig aan zijn laatste jaren als professioneel voetballer. In tegenstelling tot zijn vrienden, die juist nu pas beginnen met carrière maken.

"Ik ben zeker bezig om te kijken wat ik hierna wil. Dat begon na die blessure, dan moet je wel bedenken wat je wil. Op dit moment ben ik bezig om mijn trainersdiploma te halen, het eerste gedeelte is begonnen. Dat kan ik naast het voetballen gaan doen. Of ik ook echt trainer word, dat durf ik niet te zeggen."

Kampioenschap

Eerst wacht het nieuwe seizoen. Hij zet in op het kampioenschap van Singapore. De winnaar komt namelijk uit in de Aziatische Champions League. Een mooie competitie waar Maguire wil schitteren.

"Als we op dat hoogste niveau spelen, dan teken ik weer gewoon bij. De stad is mooi, het leven goed. Je kan in Azië niet beter zitten dan hier. Het warme weer bevalt me prima."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van