Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

'Dichtbij, ski-zeker en gezellig': Nederlanders azen op huisjes in Winterberg

18 februari 2020 18:25 Aangepast: 19 februari 2020 15:32
Archieffoto van een skilift in Winterberg Beeld © EPA

Van jongeren tot senioren, Nederlanders zijn gek op de Duitse wintersportplaats Winterberg. En daarom azen we op vakantiehuizen in de regio. Het is dichtbij, ski-zeker en gezellig, weten de kenners. Het dorp zelf is veel te duur geworden.

De regionale krant Westfalenpost concludeerde recent dat Nederlanders gek zijn op onroerend goed in Sauerland, het gebied waar Winterberg ligt. Uit een rondgang langs makelaars in de regio blijkt dat soms de helft van hun klanten Nederlanders zijn.

Roger Brugger, makelaar in Winterberg, ziet ook veel Nederlanders in het dorp, zegt hij in gesprek met RTL Z. "Als je op de wegen kijkt dan denk je soms: het zijn alleen maar Nederlanders", zegt hij. Er wordt veel Nederlands gesproken en er zijn Nederlandse bedrijven en restaurants.

Winterberg is te duur geworden

Makelaar Melanie Goeke heeft ook veel Nederlandse klanten. Zij vertelt in de Westfalenpost dat Nederlanders vooral interesse hebben in appartementen en 'koopjes'. Via haar kantoor staan die appartementen te koop vanaf zo'm 150.000 euro. Maar dan zit je bijvoorbeeld wel een uur rijden van Winterberg. Een nieuwbouwappartement gaat snel richting de 2,5 ton. 

Het zijn volgens Goeke vooral 'actieve vakantiegangers' die een huis kopen. Nederlanders zijn daarbij pragmatischer en minder veeleisend dan Duitsers: een muurtje eruit halen is geen probleem.

Maar Nederlanders willen steeds minder vaak een huis in Winterberg zelf kopen, zegt Brugger. "Winterberg is te duur geworden voor de Hollanders. Ze vallen meer voor de dorpen om de plaats heen. Daar zijn iets goedkopere klushuizen te vinden."

'Prijzen verdubbeld'

"De huizenprijzen in Winterberg zijn de afgelopen jaren meer dan verdubbeld", zegt hij. "En er is vrijwel niets meer te krijgen."

De situatie is volgens de makelaar vergelijkbaar met die in Amsterdam: tientallen kijkers per huis. Voor een vrijstaand opknappertje betaal je daarom al snel drie ton. Een huis dat helemaal af is gaat richting de vier of vijf ton.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport steeds duurder: 'Ik vind de prijzen schrikbarend'

Place to be

"Natuurlijk is de Nederlander hier bovengemiddeld aanwezig, maar het zijn vooral de rijke Duitsers die de nog schaarse objecten in de stad wegkopen", aldus Brugger. Het dorp is namelijk ook 'the place to be' geworden voor de lokale bevolking, weet hij. "Ook hier in Duitsland levert je geld op de bank vrijwel niets meer op."

Droge voeten en groen

Sauerland is een groen recreatiegebied, waar dus minder gebouwd wordt dan in de steden. De lucht is er relatief schoon en in de heuvels houd je je voeten droog. Daarbij ligt het gebied dichtbij drukke steden als Keulen en Düsseldorf. Het is een goede uitvalsbasis voor een weekendje weg.

"Ik verwacht dat wij de volgende woningmarktbubbel zullen overslaan en nog wel tien jaar groeien", zegt Brugger over de lokale huizenmarkt. Al ziet hij mensen ook wel vertrekken uit het dorp. "Het is hier wel erg druk geworden."

Rob Meurs en zijn gezin van Hotel der Brabander Rob Meurs en zijn gezin van Hotel der Brabander

'Van 8 tot 88'

Nederlander en Winterberger van het eerste uur is Rob Meurs, eigenaar van Vakantiehotel Der Brabander in Winterberg. Hij merkte ook dat het drukker wordt: zo'n 90 procent van zijn klanten komt uit Nederland, de rest is hoofdzakelijk Duits, vertelt hij. "En dat gaat van 8 tot 88 jaar."

Meurs en zijn familie zitten al sinds de jaren '80 in het Duitse dorp. Het begon in 1986 met een hotel met acht kamers. Mede dankzij overnames en uitbreidingen telt het bedrijf inmiddels 350 bedden en 137 man personeel.

'Het is hier gezellig'

Er is ook een eigen skischool, skilift, apresskihut en pannenkoekenhuis. "We zijn inmiddels de grootste werkgever in de regio", aldus Meurs. Winterberg is populair onder Nederlanders, zo blijkt. "Het is hier gezellig en je kunt in de winter vrijwel altijd skiën", verklaart de ondernemer.

Ook al is het te warm, de sneeuwkanonnen en 'sneeuwfabrieken' - machines die sneeuw kunnen maken - zorgen voor witte pistes. De omstandigheden zijn dit jaar niet top, toch zijn 12 van de 27 skiliften momenteel open, zegt Meurs.

Die 'ski-zekerheid' trekt gezinnen, terwijl in het voorjaar en de zomer juist de senioren graag in Winterberg zijn. Meurs organiseert inmiddels zo'n 29 busreizen voor ouderen per jaar. Ondernemers in de regio doen veel om toeristen te trekken: van een mountainbikepark tot gezamenlijke kortingsacties. "Mensen komen ervoor terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Investeren in vakantiehuisjes populair, maar let op de risico's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore