Carrière

Onterecht ontslag werknemer Vodafone die werkmobiel vernielde

17 februari 2020 15:16 Aangepast: 17 februari 2020 21:18
Assistent-winkelmanager wilde een nieuwe mobiel, dus gooide zijn oude kapot. Beeld © ANP

Telecombedrijf Vodafone had een winkelmedewerker die zijn telefoon kapot gooide om een nieuwe te krijgen, niet op staande voet mogen ontslaan. Ook niet wegens een onjuiste voorraadtelling en het aanbieden van een vermeende xtc-pil aan een collega.

Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam in een vandaag openbaar geworden uitspraak. Vodafone moet de winkelmedewerker zo'n 36.500 euro betalen.

Telefoon vernield

In de ruim tien jaar dat de man voor Vodafone werkte, klom hij op tot assistent-winkelmanager van de vestiging in Spijkenisse. Begin september ontsloeg het telecombedrijf de man op staande voet, naar aanleiding van drie incidenten.

In de eerste plaats stelde Vodafone dat de man zijn bedrijfstelefoon met opzet op de grond had gesmeten en daarna onder water had gehouden, om ervoor te zorgen dat hij een nieuwe telefoon kreeg.

Xtc-pil

Als extra ontslagreden voerde Vodafone aan dat de man ook een onjuiste voorraadtelling zou hebben verricht. En in de derde plaats zou hij een collega een xtc-pil hebben aangeboden, die bij het omkleden na het werk uit zijn zak was gevallen.

Volgens Vodafone waren alle drie de incidenten op zichzelf al een reden voor ontslag op staande voet, en dus zonder betaling van ontslagvergoedingen. De combinatie daarvan zou dat zeker zijn.

Grap

De werknemer stapte naar de rechter om terug in dienst te kunnen keren. Volgens hem haperde de telefoon al, voordat hij deze op de grond kapot gooide. De onjuiste voorraadtelling zou het gevolg zijn geweest van drukte in de winkel en onderbezetting.

Dat hij drugs aan een collega had aangeboden, ontkende de assistent-winkelmanager. Volgens hem had hij als grap gezegd dat het een xtc-pil betrof, die hij van het weekend had overgehouden.

Ontslag te streng

De Rotterdamse kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet te streng is, mede omdat de man ruim tien jaar 'zonder noemenswaardige problemen' bij het bedrijf had gewerkt.

Dat betekent echter niet dat de assistent-winkelmanager terugkeert in de winkel in Spijkenisse. Vodafone mag de man namelijk wel op reguliere wijze ontslaan, op basis van een ernstig verstoorde arbeidsverhouding.

Ontslagvergoedingen

Omdat die verstoring volgens de kantonrechter grotendeels te wijten is aan Vodafone, gaat dat ontslag wel in de papieren lopen. In de eerste plaats moet het telecombedrijf de man zijn salaris doorbetalen van september tot mei, inclusief een strafverhoging van 20 procent. Dat komt neer op bijna 23.000 euro.

Daarnaast heeft de man recht op een reguliere transitievergoeding van ruim 11.000 euro. En omdat Vodafone 'ernstig verwijtbaar' handelde door de man op staande voet te ontslaan, ontvangt hij ook een extra schadevergoeding van 2.500 euro. Wel was dat minder dan de 65.000 euro die de man had geëist.

Vodafone zegt zich te beraden op eventuele vervolgstappen. "Binnen enkele dagen willen we besluiten of we in hoger beroep gaan. Daarom kunnen we inhoudelijk niet op de zaak ingaan." De advocaat van de winkelmedewerker kon nog niet reageren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore