Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Amsterdammer doet er langer over dan Londenaar om op z'n werk te komen

14 februari 2020 19:34
File op de ring van Amsterdam. Beeld © ANP

Vergeleken met andere Europese hoofdstedelingen, doen inwoners van Parijs, Boedapest en Amsterdam er het langst over om op hun werk te komen. Amsterdammers zijn daarnaast gemiddeld langer onderweg dan mensen die niet in de hoofdstad wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van Eurofound, een agentschap dat onderzoek doet naar leef- en werkomstandigheden in de Europese Unie.

Uit de data van een enquête uit 2016 blijkt dat inwoners van Boedapest en Parijs gemiddeld bijna 70 minuten onderweg zijn naar hun werk. Daarna volgen de Amsterdammers met gemiddelde 63 minuten reistijd.

Terwijl Londen bekend staat om zijn drukke woon-werkverkeer, zijn Londenaren gemiddeld 3 minuten korter onderweg dan Amsterdammers.

Amsterdammer is langer onderweg

In heel Europa zijn inwoners van hoofdsteden gemiddeld langer onderweg dan de rest van de bevolking. Zo ook in Nederland, al is het verschil niet zo groot als in andere landen. Wie niet in Amsterdam woont, reist gemiddeld 58 minuten naar z'n werk. Dat is dus 5 minuten minder reistijd dan de gemiddelde Amsterdammer.

Ter vergelijking: de gemiddelde Fransman is 37 minuten reistijd kwijt, zo'n half uur minder dan een Parijzenaar.

Beter openbaar vervoer, maar meer overlast

Ondanks de langere reistijd, zijn Europese hoofdstedelingen meer tevreden over de kwaliteit van het openbaar vervoer. In de enquête gaven de inwoners van hoofdsteden sowieso gemiddeld een hoger cijfers aan hun 'kwaliteit van leven', schrijft onderzoeker Tadas Leončikas van Eurofound.

Leončikas: "Tegelijkertijd zijn mensen in de hoofdstad minder tevreden over hun leefomgeving. Zo hebben ze vaker last van afval op straat, geluidsoverlast en verkeersdrukte." 

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Steeds meer Nederlanders werken thuis, vooral in Utrecht en Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van