Ga naar de inhoud
Life

Ontslag handtastelijke chef Omroep Zeeland blijft in stand

Een blog over de foto De Kus kostte leidinggevende van Omroep Zeeland zijn baan. Beeld © ANP

Omroep Zeeland hoeft een senior eindredacteur en leidinggevende, die tijdens een afscheidsborrel twee jonge vrouwelijke collega's betastte, niet terug in dienst te nemen. De handtastelijke chef verloor gisteren een hoger beroep tegen zijn ontslag.

De kwestie leidde begin vorig jaar tot flinke onrust bij de regionale omroep. Aanvankelijk besloot de directie de inmiddels 62-jarige eindredacteur ondanks zijn gedrag in dienst te houden, zij het onder strikte voorwaarden.

Toen de man, die in zijn rol als leidinggevende zo'n 10 tot 15 mensen aanstuurde, enkele weken later op zijn persoonlijke Facebook-pagina een blog wijdde aan een foto waarop een dronken matroos onaangekondigd een vrouw op straat zoent, ontstond opnieuw onrust. Daarop ontsloeg de omroep hem alsnog.

Verstoorde arbeidsrelatie

Vorig jaar oordeelde de kantonrechter dat Omroep Zeeland de man mocht ontslaan, op basis van een verstoorde arbeidsrelatie. Omdat hij niet 'ernstig verwijtbaar' zou hebben gehandeld, moest het mediabedrijf hem wel een transitievergoeding betalen. Omdat de man al sinds 1989 in dienst was, kan dat flink in de papieren lopen.

De chef besloot tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Voor het gerechtshof in Den Bosch eiste hij dat Omroep Zeeland hem terug in dienst zou nemen, of hem anders naast de reguliere transitievergoeding een schadevergoeding zou betalen.

Kwalijk gedrag

Het hof in Den Bosch veegde gisteren de vloer aan met de man. Terwijl de chef zelf vond dat hij zich slechts schuldig had gemaakt aan ongewenst gedrag, oordeelt het hof dat er wel degelijk sprake was van seksuele intimidatie. Dat de man daar anders over denkt, bewijst volgens het hof vooral dat de man 'zich klaarblijkelijk onvoldoende bewust is van de kwalijkheid van zijn gedrag'.

Ook de stelling dat Omroep Zeeland hem niet mocht ontslaan wegens het incident omdat dat inmiddels was afgedaan, wees het hof van de hand. De man mocht aan het werk onder strikte voorwaarden, waaraan hij door de plaatsing van het controversiële blog niet voldeed, luidde het oordeel.

Geen schadevergoeding

Het ontslag blijft dus in stand. De regionale omroep hoeft hem evenmin een schadevergoeding te betalen, omdat het ontslag 'geheel te wijten is aan het handelen van de werknemer zelf'. Wel blijft de man recht houden op zijn transitievergoeding.