Personal finance

Deel freelancers NRC blijft dagje thuis: 'We willen meer zekerheid en hogere tarieven'

13 februari 2020 06:17
Beeld © Getty Images

Een unicum in de mediawereld. 55 freelancers van dagblad NRC bundelen de krachten in de strijd voor hogere tarieven en meer zekerheid. Ze hebben de hoofdredactie laten weten dat ze vandaag niet beschikbaar zijn. Zo willen ze een signaal afgeven, zegt freelancer Matthijs Valent, die sinds 2017 als online redacteur bij de krant werkt.

Freelancers van NRC morren al langer over de gang van zaken bij het bedrijf, aldus Valent.

"Het gaat om freelancers die echt op het kantoor in Amsterdam werken en diensten vervullen, die ook mensen in loondienst invullen. Het ging in eerste instantie vaak om kroeggesprekken, waarbij geklaagd werd over het gebrek aan zekerheid en de tarieven die niet verhoogd werden. We besloten met een klein groepje om er serieus werk van te maken." 

In september 2019 kreeg NRC een nieuwe hoofdredacteur toen René Moerland aantrad. "We hebben verschillende keren een gesprek met hem gehad over onze wensen." 

Advies commissie-Borstlap

Zeker met de komst van de WAB en met het advies van de commissie-Borstlap is er veel onzekerheid voor freelancers en flexwerkers, meent Valent. "Er komt bijvoorbeeld een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar hoe duur is die? En wanneer gaat het in? Die veranderende wetgeving leidt tot nog meer onzekerheid."

De wensen van de morrende freelancers zijn divers, volgens Valent. "Maar wat we gemeen hebben is dat er onzekerheid is. Sommige freelancers werken al jaren voor NRC en weten niet of ze een vast contract kunnen krijgen. Natuurlijk zijn er ook zzp'ers die blij zijn met hun vrijheid. Maar de mensen die morgen een dagje thuisblijven, zijn gedwongen freelancers. Het zijn mensen die het liefst per direct in loondienst komen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WABlief? Dit betekent de nieuwe arbeidswet voor jou

Krant niet in gevaar

De actievoerende freelancers tekenden een verklaring die aan de hoofdredactie is gestuurd.

Hoofdredacteur René Moerland zegt tegen RTL Z dat het verschijnen van de krant op papier of online door de acties niet in gevaar komt.

Toekomstperspectief

"Maar dat wil niet zeggen dat we er geen last van hebben. Onze freelancers zijn voor ons heel belangrijk en we willen voor iedereen een goede werkgever zijn. We zijn ook met de freelancers in gesprek, maar het gaat vaak om individuele toekomstperspectieven. Het type werk wat gedaan wordt wisselt ook, net als de beloning." 

Volgens Moerland werkt NRC met twee type freelancers. Mensen die op incidentele basis een artikel schrijven en mensen die op kantoor werken. "Van die laatste groep hebben we er ongeveer honderd, schat ik. Het gaat overigens niet om vaste banen die vervangen zijn door zzp-functies. NRC is de laatste jaren uitgebreid, onder meer door de digitalisering." 

Tarieven

Zowel Valent als Moerland willen niets over de hoogte van de tarieven zeggen. "Maar we zijn zeker niet de minst betalende in de mediawereld, de tarieven zijn competitief", zegt Moerland.

Ook volgens Valent zijn de tarieven niet echt slecht. "Ze zijn zeker veel beter dan bij DPG Media, eigenaar van bijvoorbeeld het AD. Anders waren de freelancers hier allang vertrokken. Maar het gaat erom dat de tarieven al jaren niet geïndexeerd zijn. Dat terwijl de huren wel omhoog zijn gegaan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van