Personal finance

Ook bij Rabobank moeten miljonairs gaan betalen voor hun spaargeld

11 februari 2020 07:59 Aangepast: 11 februari 2020 09:41
Wie bankzaken snel geregeld wil hebben, moet de deur uit en naar een filiaal toe. Beeld © ANP

Na ABN Amro en ING zijn nu ook vermogende klanten van Rabobank de klos: ze moeten gaan betalen om hun spaargeld bij de bank te mogen stallen. Vanaf 1 juli dit jaar betalen klanten met meer dan 1 miljoen op hun rekening 0,5 procent rente.

De bank neemt de maatregel vanwege de aanhoudende lage rente. Het bedrijf is naar eigen zeggen coulant en houdt de rentetarieven voor particuliere klanten met een betaal-, spaar- of beleggersrekening gelijk. Klanten met een saldo tot en met 1 miljoen op hun rekening krijgen daar 0,01 procent rente over.  

Particuliere klanten van de bank met meer dan 1 miljoen op hun rekening betalen daar vanaf 1 juli rente over. Wie 1.000.100 euro op zijn spaarrekening heeft, betaalt 50 cent. Bij 2 miljoen euro is dat 5000 euro. De maatregel geldt per rekening, er worden zo'n 400 klanten door geraakt.

Zakelijke klanten ook

Die groep is groter bij de zakelijke klanten van de bank die negatieve rente moeten gaan betalen. Dat zijn er volgens de bank zo'n 6.600. Zij kregen al 0 procent voor hun tegoed tussen de 100.000 en een miljoen bij de bank.

Voor iedere euro boven het miljoen rekent de bank een half procent rente, met ingang van 1 mei.

Concurrentie ging al voor

Rabobank is niet de eerste van de vier grote banken die deze stap zet. ING kondigde exact dezelfde maatregel aan op 31 januari. Ook bij deze bank betalen miljonairs vanaf 1 juli 0,5 procent over iedere euro boven het miljoen die ze op hun rekening hebben staan. 

Bij ABN Amro krijgen klanten met meer dan 2,5 miljoen negatieve rente een negatieve rente voorgeschoteld. Particuliere klanten ontvangen bij deze bank al geen rente meer, de rente is voor hen 0 procent. 

Bij ABN Amro gaat het overigens om een stuk meer particuliere klanten. Hun nieuwe rentebeleid treft zo'n 3.000 particuliere klanten en zo'n 2.200 zakelijke klanten. Bij ING gaat het om in totaal 6400 klanten, maar de bank splitst dit niet uit.

Geen garanties

Rabobank sluit dat voor haar kleinere spaarders ook niet uit. De bank schrijft dat het de groep die geen negatieve rente krijgt doorgerekend, zo lang mogelijk zo groot mogelijk wil houden, 'maar kan daar gezien de voortdurend aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven'.

"We hebben helaas geen glazen bol", zegt Nanne van Nunen, woordvoerder van de bank, tegen RTL Z. Of de bank negatieve rente gaat rekenen voor klanten met minder spaargeld, is onder meer afhankelijk van het beleid van de Europese Centrale bank, legt zij uit. 

De bank maakt mogelijk wel een uitzondering voor goede doelen, mailt zij na aanvullende vragen. "Om ze tegemoet te komen in hun maatschappelijke bijdrage, kunnen ruimhartiger afspraken gemaakt", aldus Van Nunen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negatieve rente voor miljonairs bij ING: -0,5 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van