Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

De helft van de huurders verwacht nooit een huis te kunnen kopen

11 februari 2020 06:03 Aangepast: 11 februari 2020 06:43
Beeld © ANP

Nederlandse huurders zien zichzelf niet snel een huis kopen. Bijna de helft (48 procent) van de huurders in Nederland denkt zelfs nooit een eigen woning te kunnen aanschaffen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van ING.

De Nederlandse huurders die wel denken dat ze een huis kunnen kopen, verwachten dat pas op wat latere leeftijd te kunnen doen. Slechts 6 procent denkt voor zijn dertigste verjaardag een huis te kopen en nog eens 6 procent ziet zichzelf dat tussen zijn dertigste en vierendertigste doen.

Veel Nederlandse huurders zien zichzelf niet kopen. Veel Nederlandse huurders zien zichzelf niet kopen.

Flinke zak met geld

Voor het onderzoek heeft ING bijna 3000 huurders ondervraagd die nooit een eigen woning bezaten. In landen als Spanje, Roemenië en Turkije is een koophuis voor jonge huurders bereikbaarder dan in Nederland. In Spanje verwacht maar 17 procent nooit te kunnen kopen.

In Nederland hebben huurders te maken met de veranderde wetgeving, verklaart Marten van Garderen van ING. "Om een huis te kunnen kopen moet je een flinke zak met geld meenemen." Daarvoor moet meestal worden gespaard en dat kost tijd. "Je ziet daarom de leeftijd waarop Nederlanders een huis kopen, stijgen", aldus Van Garderen.

Studieschuld aflossen

Daarnaast is de betaalbaarheid verslechterd. "De maandlasten van een koophuis zijn gestegen ten opzichte van het inkomen", zegt Van Garderen. Oftewel: mensen zijn tegenwoordig meer kwijt aan wonen. Vooral starters hebben daar last van. Dat maakt het dus voor jonge mensen lastiger om een huis te kopen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders die geen eigen woning hebben, over het algemeen niet graag sparen voor het kopen van een huis. Maar liefst 89 procent vindt het belangrijker om geld te reserveren voor bijvoorbeeld het aflossen van de studieschuld, reizen of het krijgen van kinderen. Alleen in Oostenrijk en Duitsland sparen ze nog minder graag voor een huis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore