Ga naar de inhoud
Personal finance

Stookkosten dalen door warme winter: '70 euro goedkoper'

Beeld © ANP

Doordat het ook in januari uitzonderlijk warm is geweest, lopen de kosten van je energierekening alsmaar verder terug. Bij energieleverancier Essent gaan ze nu al uit van een gemiddelde besparing van ruim 70 euro per klant. En dat lijkt steeds meer de norm te worden.

Het warme weer heeft een stevige impact op ons energiegebruik. Bij Essent, met 2,5 miljoen klanten de grootste aanbieder van energie, werd er door huishoudens tussen 1 december en 4 februari maar liefst 88 kubieke meter minder gas gebruikt, vergeleken met het gemiddelde verbruik van de afgelopen dertig jaar.

Dat is het laagste winterverbruik sinds 2016, toen er door de warme winter liefst 101 kubieke meter minder gas dan normaal gebruikt werd. Daarbij gaat het bedrijf er vanuit dat een gemiddeld huishouden over een heel jaar 1.300 kubieke meter gas verbruikt.

Koude winter

In de winter van 2016/2017 was het weer een jaar koud en werd er bovengemiddeld veel gas verbruikt door Essent-klanten. Maar sindsdien zijn de winters weer warmer, wat het gasgebruik stevig doet dalen.

En dat ga je merken op je energierekening. "Een gemiddeld huishouden kan deze winter nu al rekenen op een besparing van ongeveer 71 euro", zegt Essent-woordvoerder Ronald Sutmuller tegen RTL Z. 

Volgens het bedrijf scheelt het iedere keer dat je de thermometer een graad lager zet zo'n 6 procent aan energie en dus geld. Het is daarmee de vraag of het na afgelopen januari - wereldwijd de warmste januari ooit gemeten - over heel februari warm blijft.

Voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen, en dat is in ieder geval goed voor de portemonnee.