Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Wie leert heeft de meeste kans op werk, blijkt uit onderzoek naar flexkrachten

06 februari 2020 06:27 Aangepast: 06 februari 2020 08:26
Flex aan het werk. Beeld © ANP

Flexwerkers die tijdens hun werk nieuwe dingen leren hebben de beste papieren van alle werknemers met een flexibel dienstverband. Of ze nu cursussen volgen, of zogenoemd 'leerrijk' werk hebben: deze mensen houden vaker hun baan.

Ook worden ze minder vaak werkloos. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat vandaag een rapport over de Nederlandse arbeidsmarkt publiceert. Over het algemeen is de kans dat flexwerkers hun werk houden zo'n 30 procent. Voor wie veel leermogelijkheden heeft is die kans 42 procent.

Grote verschillen

Het CBS en onderzoeksinstituut TNO volgden een groep werknemers van 25 tot 60 jaar, gedurende 39 maanden. De verschillen tussen flexwerkers zijn groot.

Zo onderscheiden de onderzoekers werknemers met een contract voor bepaalde tijd, met uitzicht op een vaste aanstelling, werknemers die geen uitzicht hebben op een vaste aanstelling, uitzendkrachten en oproepkrachten. Zzp'ers zitten niet in deze analyse.

Tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast dienstverband hebben het van alle flexwerkers het beste voor elkaar. Uitzendkrachten hebben juist de minste baanzekerheid: slechts 8 procent blijft gedurende de volledige 39 maanden bij dezelfde werkgever.

Borstlap

De wijze waarop Nederlanders werken staat in het middelpunt van de belangstelling, sinds de commissie-Borstlap enkele weken geleden haar analyse van de arbeidsmarkt uitbracht.

Miniatuurvoorbeeld
Borstlap

Onze arbeidsmarkt moet radicaal om: dit kan er voor jou veranderen

De aanbevelingen in dat rapport zijn voer voor discussie. Zo meent de commissie dat meer mensen een vast contract moeten krijgen en dat de wildgroei aan flexibele arbeidsvormen moet worden gestopt. Een deel van de coalitie is het daarmee eens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van