Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Nieuwe bank belooft 2 procent spaarrente (voor even dan)

06 februari 2020 06:21 Aangepast: 06 februari 2020 18:07
Beeld © Getty

Met maar liefst 2 hele procenten rente op je spaargeld probeert het nieuwe Openbank vanaf vandaag ook de Nederlandse markt te veroveren. De Spaanse internetbank presenteert zich vanmiddag aan het grote publiek.

Na Knab, Binck Bank en Bunq krijgt Nederland er dus nog een digitale bank bij. Openbank zal geen fysieke kantoren openen, maar uitsluitend online diensten aanbieden.

Gratis

Dat heeft voor- en nadelen, voor consumenten. Het grootste voordeel is dat online banken hun diensten vaak goedkoper, of zelfs gratis, kunnen aanbieden. Ze hoeven geen kantorennetwerk te onderhouden en hebben vaak minder personeel.

Dat is meteen het grootste nadeel voor klanten die wel prijs stellen op persoonlijk contact met mensen van vlees en bloed. Zij zullen genoegen moeten nemen met contact via telefoon of laptop. Met name voor jongeren is dat vaak geen enkel probleem.

2 procent

Ook bij Openbank kun je gratis een betaal- en spaarrekening openen en opzeggen. Bovendien krijg je dus over de eerste 5000 euro spaargeld die je op een rekening zet 2 procent rente, gedurende de eerste zes maanden.

Gisteren meldde de website nog dat het om 1 procent rente zou gaan, maar de bank kiest dus voor nog grover geschut, verzekert een persvoorlichter. 

Tijdelijke aard

Die 2 procent is fors hoger dan de momenteel hoogste spaarrente. Koploper Lloyds Bank geeft nu 0,2 procent rente, op een vergelijkbare spaarrekening.

Het hoge tarief van Openbank is wel van tijdelijke aard. Na zes maanden wordt deze net zo laag als bij andere banken: 0,01 procent. Het gaat dus om een soort welkomstgeschenk.

Net als Knab heeft Openbank een grote broer boven zich. Knab werkt onder de banklicentie van Aegon, Openbank is onderdeel van het Spaanse Santander.

Depositogarantiestelsel

Wie overweegt zijn spaargeld onder te brengen bij een buitenlandse bank doet er goed aan om de bijbehorende voorwaarden te onderzoeken, met name of de bank in kwestie valt onder een zogeheten depositogarantiestelsel.

Bij Europese banken is dat vrijwel altijd het geval. Openbank valt onder het Spaanse garantiestelsel. Dat betekent dat spaargeld, net zoals in Nederland,  tot 100.000 euro is gegarandeerd.

Openbank bestaat al sinds 1995, als dochter van Santander. Sinds de jaren '10 van deze eeuw richt de bank zich met name op digitale activiteiten.

Kijkers aan Z: Hoe houd je meer geld over?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore