Personal finance

Negatieve rente voor miljonairs bij ING: -0,5 procent

31 januari 2020 11:35 Aangepast: 31 januari 2020 13:10
ING verlaagt spaarrente. Beeld © ANP

Wie meer dan 1 miljoen euro op een betaal- of spaarrekening bij ING heeft staan, gaat daarvoor betalen. De bank voert een negatieve rente van 0,5 procent in, voor miljonairs. 

Voor elke euro boven het miljoen moeten vermogende rekeninghouders rente betalen. Wie dus 1.000.100 euro op zijn spaarrekening heeft betaalt 50 cent. Bij 2 miljoen euro is dat 5000 euro. 

Laag, lager, laagst

Klanten met minder geld blijven kosteloos sparen. Voor gewone spaarders tot en met een ton, blijft de rente 0,01 procent. Voor zakelijke klanten geldt een rentetarief van 0 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Sparen

0 procent rente of niet: we sparen waarschijnlijk gewoon door

Volgens ING krijgt maar een heel klein deel van het klantenbestand te maken met een negatieve rente. Volgens ING zijn er op dit moment circa 6400 zakelijke en particuliere klanten met rekeningen waarop meer dan 1 miljoen euro staat.

De renteverlaging gaat voor zakelijke klanten in op 1 april. Particuliere klanten zijn een paar maanden later aan de beurt, op 1 juli. 

Fors verlaagd

Banken hebben hun rentetarieven de laatste jaren fors verlaagd. Klanten van ABN Amro en Triodos krijgen nu 0 procent rente over hun spaargeld. 

Banken die zich met name richten op vermogende Nederlanders, zoals Van Lanschot en Hof Hoorneman, voerden al langer geleden een negatieve rente in, voor grote spaarders. 

Waarom is de rente laag?

De rente is zo laag vanwege het beleid van de Europese Centrale Bank. Die instelling verlaagt de rente telkens. De ECB wil consumenten en bedrijven stimuleren meer geld uit te geven, om zo de economie een impuls te geven.

Met een lage rente is het niet aantrekkelijk om te sparen, maar wel aantrekkelijk als je geld wilt lenen om je bedrijf te laten groeien. Dat is het idee, maar de praktijk blijkt weerbarstiger dan de theorie. 

Daarnaast zijn er structureler oorzaken voor de lage rente, zoals een spaaroverschot of investeringstekort en vergrijzing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van