Carrière

Ambassade mag chauffeur ontslaan die geen auto's wil wassen

27 januari 2020 13:56 Aangepast: 27 januari 2020 16:18
Ambassadeur Dirk Achten wil dat zijn chauffeur ook auto's wast. Beeld © ANP

De ambassade van België in Den Haag mag een chauffeur ontslaan omdat de man geen auto's van het ambassadepersoneel wil wassen. De chauffeur krijgt niet de geëiste schadevergoeding van 85.000 euro.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Haagse kantonrechter.

Privé-auto's

De 59-jarige man ging in drie jaar geleden bij de Belgische ambassade werken als 'gekwalificeerd chauffeur'. In de loop van de tijd ontstond discussie over de vraag of hij ook de (privé-)auto's van ambassadewerknemers moest wassen.

In februari vorig jaar stuurde hij de ambassadeur een mail, waarin hij schreef 'dat ik niet de taak heb om de auto's van de diplomaten schoon te houden.' Later zei hij daar 'in bijzondere gevallen' wel bereid toe te zijn.

Onwerkbare situatie

In juli stapte de ambassade naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden omdat er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. Naast auto's wassen zou de man ook baliewerkzaamheden niet willen uitvoeren.

Volgens de chauffeur is er geen reden om hem te ontslaan. Als ontslag toch onontkoombaar is, vindt hij dat de ambassade wegens verwijtbaarheid een schadevergoeding van 85.000 euro moet betalen.

Losse uren

De Haagse kantonrechter oordeelt dat de ambassade van de chauffeur wel degelijk mag vragen om soms ook auto's van ambassadepersoneel te wassen. Daarbij nam de rechter in overweging dat de werkzaamheden met de chauffeur zijn besproken en 'in het verlengde liggen van zijn primaire taak' .

Daarbij woog ook mee dat de werknemers van de ambassade hun privéauto's soms ook zakelijk nodig hebben, dat het wassen plaats kan vinden tijdens 'losse uren' en dat er geen overwerk voor nodig is.

Geen schadevergoeding

Volgens de kantonrechter is er door de discussie een verstoorde arbeidsverhouding ontstaan, die de werkgever niet ernstig verweten kan worden. Daarom hoeft de ambassade de chauffeur niet de geëiste schadevergoeding van 85.000 euro te betalen.

Wel ontvangt de man een reguliere transitievergoeding van 2100 euro bruto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van