Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Woninglabel E

Woningaanbod in rijke gemeentes minst energiezuinig

24 januari 2020 06:13 Aangepast: 24 januari 2020 09:48
Een villa in Bloemendaal. Beeld © ANP

Wie tijdens de huizenjacht de energierekening belangrijk vindt, kan het beste gaan kijken in Flevoland. Daar staan de meeste huizen te koop met energielabel A.

In gemeenten waar traditioneel veel prijzige huizen staan, is het huizenaanbod het minst energiezuinig van het land. Althans: in de gemeenten Wassenaar, Heemstede, Bloemendaal, Haarlem, De Bilt en de Gooische Meren is het energielabel van de huizen díe er te koop staan gemiddeld E. 

In Almere, Zeewolde en het Zuid-Hollandse Pijnacker-Nootdorp en Barendrecht is het gemiddelde woningaanbod het meest energiezuinig: label B. Dat blijkt uit een onderzoek van een pr-bureau in opdracht van vergelijkingswebsite beslist.nl.

Nieuwbouw geïsoleerd

Op het kaartje is goed te zien dat nieuwbouwhuizen veel beter geïsoleerd zijn dan eerder gebouwde woningen. Bijna alle huizen die na 2011 zijn gebouwd en te koop staan, hebben energielabel A. Als gekeken wordt naar huizen die zijn gebouwd in de periode van 1981 tot nu, dan heeft minder dan de helft label A. 

Verder valt op dat in grote delen van Groningen, Friesland, Gelderland, Limburg en Zeeland het gemiddelde label van het aanbod op de koopmarkt label D heeft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energielabel voor huis flink duurder, gaat bijna 200 euro extra kosten

Verplicht sinds 2008

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van verkoopsites zoals Funda en Jaap.nl. Dat leverde een gemiddeld energielabel op voor 288 gemeenten, want alleen gemeenten waar minimaal 100 woningen te koop staan mét vermelding van het energielabel zijn in het onderzoek opgenomen. 

Een andere kanttekening bij het onderzoek: het zegt niets over hoe energiezuinig alle woningen in de bewuste gemeente zijn, want een energielabel is alleen verplicht voor als een huis in de verkoop gaat. Die verplichting geldt sinds 2008.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer superdure villabuurten in Nederland: dit zijn de duurste wijken van 2018

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van