Personal finance

Koopkracht stijgt meest voor werkenden met kinderen

23 januari 2020 07:15 Aangepast: 23 januari 2020 13:39

Vooral werkenden die kinderen hebben gaan er dit jaar op vooruit. Hun koopkracht stijgt over het algemeen met 1,5 tot 2,5 procent, maar er zijn een aantal gezinnen die er 3,5 tot 4,5 procent op vooruit gaan.

Dat blijkt de nieuwste koopkrachtberekeningen van het Nibud. De uitkeringen gaan ook wat omhoog, maar blijven ruim achter bij de loonstijgingen. Mensen die een uitkering hebben of gepensioneerd zijn zien hun koopkracht vaak met minder dan 1 procent stijgen. 

Wie een bijstandsuitkering heeft krijgt er maandelijks slechts 10 tot 20 euro bij. Voor veel gepensioneerden met alleen AOW of daarbij een klein pensioen geldt hetzelfde. Daarnaast blijft hun koopkrachtstijging achter doordat de pensioenen opnieuw niet worden geïndexeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Zoek het op:

Eerste loonstroken zijn binnen: dit is er voor jou veranderd

Energierekening omlaag

De prijzen stijgen dit jaar gemiddeld met 1,6 procent en de gemiddelde loonstijging is 2,8 procent, concludeert het Nibud. Werkenden profiteren, zoals verwacht, van de verhoging van de arbeidskorting. Voor veel huishoudens zal de energierekening lager zijn omdat de belasting op energie dit jaar omlaag gaat.  

Koopkracht zus en zo, maar wat zegt het?

Hoe wordt koopkracht eigenlijk berekend? En wat zegt het over jouw financiële toekomst?

De harde inkomensgrens voor huurtoeslag is vervallen. Het Nibud adviseert mensen om op toeslagen.nl zelf te controleren of zij in aanmerking komen voor de toeslag. De grens wordt inkomensafhankelijk afgebouwd, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor de toeslag. 

Bekijk hier hoe de veranderingen uitpakken voor jouw gezin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van