Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

33 jaar en tussen de wereldtop op Davos: 'Het is heel inspirerend'

21 januari 2020 16:42 Aangepast: 10 februari 2020 14:05
Holly Syrett op het WEF. Beeld © Eigen foto

Als 33-jarige mode-ondernemer val je op, bij het World Economic Forum in Davos. Het jaarlijkse evenement wordt gedomineerd door zwaargewichten als Donald Trump (73), Tony Blair (66), Angela Merkel (65), Mark Rutte (52) en Ralph Hamers (54). "Tot nu toe is iedereen heel open en ontvankelijk", zegt de 33-jarige Holly Syrett.

"Ik ben hier net anderhalve dag, en eigenlijk is Davos nu al geslaagd", zegt Syrett enthousiast tegen RTL Z. "Ik heb heel erg inspirerende mensen gesproken en ik leer enorm veel. Ik was er wel op voorbereid dat het heel intimiderend zou kunnen zijn, maar je kan je hier niet op voorbereiden", zegt Syrett.

Oproep voor transparante kledingbranche

"Ik zie overal prominente ceo's, ministers, royalty." Ze onderbreekt het gesprek even. "Greta Thunberg loopt net langs me, die gaat nu een sessie in", zegt Syrett lachend. "Het is wel erg leuk. De mensen zijn vriendelijk. Eerst dacht ik dat men misschien beledigd zou zijn als ze niet meteen herkend worden, maar tot nu toe is iedereen heel aardig."

De Britse Syrett, die al 22 jaar in Nederland woont, is naar Davos gegaan met een missie. "Ik wil een oproep doen aan wetgevers en bedrijven voor meer transparantie, vooral in de kledingbranche", zegt Syrett, die zich in Davos tussen de grote namen begeeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zakenlui, ministers, ceo's: deze 69 zwaargewichten gaan naar de top in Davos

Syrett werkt voor de Sustainable Apparel Coalition, een samenwerkingsverband dat zich inzet om kleding, schoenen en textiel op een duurzame manier te produceren. Doelstellingen zijn een lage milieu-impact en betere productieomstandigheden voor de mensen die kleding maken.

Holly Syrett. Holly Syrett.

Naar Davos via jongerennetwerk

Daarnaast is Syrett lid van de Global Shapers Community, het jongerennetwerk van het World Economic Forum. En zo is ze in Davos terechtgekomen. Van de 10.000 leden van het netwerk mochten er 50 naar het Zwitserse dorpje voor de top.

Syrett vertelt daar over Shaping Fashion, een vrijwillig jongerenproject in 45 steden. Over de hele wereld scharen jongeren zich achter het initiatief om duurzame verandering door te voeren in de kledingindustrie. 

"Het is heel spannend", zegt Syrett. "Vooral als ik donderdag deelneem aan het panel." In het panel zit de Britse met de Franse staatssecretaris voor milieu Brune Poirson, het Zuid-Afrikaanse model Thando Hopa en Miroslava Duma, een Russische mode-ondernemer die zich richt op vernieuwende materialen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Top in Davos: vijf dagen praten over klimaat, diversiteit en arbeidsmarkt

Syrett wil dat mensen wereldwijd de juiste informatie krijgen over hoe kleding wordt geproduceerd en vervoerd over de wereld. "Er is al een enorme transitie gaande in de mode-industrie, maar ik wil dat de consument daar nog meer bij betrokken wordt. Niets is zo machtig als de portemonnee", zegt Syrett.

Netwerk uitbreiden

45 steden wereldwijd hebben zich al bij Shaping Fashion aangesloten. In Davos hoopt Syrett dat netwerk nog verder uit te breiden. "Ik kijk heel erg uit naar de sessie met premier Rutte en koningin Máxima en hoop dat zij het project willen steunen. Vooral Máxima zou een goede ambassadrice zijn", zegt Syrett.

Verder leert de 33-jarige onderneemster vooral veel op Davos. "Veel meer dan ik verwacht had. Er is een erg divers publiek. Er zijn ministers van milieu, maar ook ceo's die gigantische kolencentrales hebben, of bestuurders van pensioenfondsen. Voor mij is het heel leerzaam om hier te zijn."

Van het soms negatieve imago van Davos als 'netwerkborrel voor miljardairs' snapt Syrett weinig. "Je hebt hier ongetwijfeld ook een ons-kent-ons-netwerk voor de ceo's en landleiders, maar juist omdat iedereen door elkaar loopt gebeurt er hier ook echt iets bijzonders. Hoe meer zicht er op Davos is, hoe transparanter en diverser het wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore