Ga naar de inhoud
Personal finance

'Loonstijging in cao-afspraken hoger dan ooit'

Etos-werknemers sleepten een loonsverhoging van 4 procent uit het vuur over 2019. Beeld © ANP

In december hebben werknemers er in cao-onderhandelingen gemiddeld 3,1 procent loon bij gekregen. Volgens werkgeversvereniging AWVN, die de cijfers vandaag publiceerde, is het de hoogste loonstijging ooit.

Volgens AWVN duidt het cijfer erop dat de stijgende loontrend van van de afgelopen twee jaar doorzet, na een dipje in november. 

Vorige maand sloten vakbonden en werkgevers in 23 branches een nieuw cao-akkoord. Dat is iets minder dan gebruikelijk, want in december komen er gemiddeld genomen 36 nieuwe cao's bij. De onderhandelingen verliepen dan ook moeizamer dan in voorgaande jaren, schrijft de AWVN.

FNV
Lees ook:
FNV wil dat werkgevers volgend jaar 5 procent meer loon gaan betalen

Looneis FNV: 5 procent 

Dat komt volgens de vereniging doordat de vakbonden in de recente onderhandelingen erg toegespitst zijn op het binnenhalen van een hoger loon. FNV maakte op Prinsjesdag een algemene looneis bekend van 5 procent. Dat vinden de werkgevers te veel.

Bedrijven vinden daarnaast dat de vakbonden te veel inzetten op loonstijging en te weinig op andere arbeidsvoorwaarden, zoals duurzame inzetbaarheid, gelijke beloning voor man en vrouw of de balans tussen werk en privé.

In heel 2019 liep voor 3,1 miljoen werknemers de cao af. Daarvan hebben 2,6 miljoen een nieuwe gekregen, met een gemiddelde loonstijging van 2,79 procent. Voor de overige half miljoen werknemers lopen de onderhandelingen nog.

Dit is een artikel van