Ga naar de inhoud
Carrière

Tekort zorgpersoneel nog nijpender, aantal vacatures snel gestegen

Verpleegkundigen in een ziekenhuis.

De vraag naar operatieassistenten, dermatologen, basisartsen en ambulancechauffeurs is in 2019 explosief toegenomen. Daarnaast zijn ook klimaatgerelateerde banen in opkomst, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.

Voor het onderzoek heeft Indeed alle vacatures gemonitord tussen januari en oktober in 2018 en deze vergeleken met de vacatures in dezelfde periode in 2019. 

Het tekort in de zorgsector blijft stijgen. Van alle posities in de zorg is de vraag naar GZ-psychologen in de verslavingszorg het hardst gestegen (+258 procent).

De vacature is in 2019 3,5 keer vaker voorgekomen dan in 2018. Opvallend is ook dat veel ziekenhuizen een operatieassistent zoeken. Die functie is inmiddels ruim drie keer vaker aangeboden. 

'Situatie in zorg explosief'

"De afgelopen jaren is de druk op de zorg weer verder toegenomen met een aanhoudende vraag naar zorgpersoneel. Voor sommige functies is die vraag zelfs explosief", aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux. "Het lijkt erop dat we de komende jaren een verdere toename van vacatures in die sector kunnen verwachten", aldus Poos.

Ambulancechauffeurs die werk zoeken, hebben de banen voor het uitkiezen. Het gaat om een stijging van 155 procent in hoeveelheid vacatures ten opzichte van 2018. Bij dermatologen en verpleegkundigen die werken in de verkoeverkamer, waar patiënten herstellen van een operatie, is dat 175 procent, bij basisartsen 171 procent.

Personeelstekort
Lees ook:
Personeelstekort ziekenhuis leidt tot gevaarlijke situaties

Stikstofproblematiek levert banen op

Het klimaatprobleem en de aandacht voor duurzaamheid levert ook banen op. De vraag naar 'Leidinggevend monteur klimaattechniek' nam het afgelopen jaar namelijk het hardst toe. Het gaat dan om de installatie van duurzame energiesystemen.

De betreffende vacature kwam ten opzichte van 2018 maar liefst vijf keer vaker voor. "Gezien de algemene aanhoudende aandacht voor het klimaat, maar ook de actualiteit rond de stikstofcrisis, is het geen verrassing dat we op dat vlak ook meer banen zien. De vraag naar geschikte werknemers voor die functies groeit als kool", aldus Poos.

De vacature voor bijvoorbeeld projectleider klimaattechniek is 22 procent vaker verschenen en werkgevers waren 37 procent vaker op zoek naar toezichthouders op milieugebied.