Ga naar de inhoud
Personal finance

'30 procent klanten sluit hypotheek over'

Steeds meer Nederlanders pikken een graantje mee van de lage hypotheekrente. Het aantal overgesloten hypotheken bij De Hypotheker nam vorig jaar met bijna 30 procent toe ten opzichte van 2018.

Dat blijkt uit cijfers van de hypotheekadviseur over hun eigen klanten. Het bedrijf verwacht dat de trend doorzet aangezien de rente laag blijft.

Ook kiezen huizenkopers steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Zo is het aantal Nederlanders dat voor een rentevaste periode van 30 jaar kiest in de afgelopen drie jaar gestegen van 9 naar 24 procent.

Historisch laag

In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld nog 2,5 procent. Inmiddels is deze gemiddelde hypotheekrente gedaald naar 1,68 procent, een verschil van 0,82 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG laat een flinke daling zien van 2,94 procent eind 2018 naar 2,08 procent eind 2019.

"Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, kan oversluiten nog steeds erg gunstig zijn. De rentepercentages zijn het afgelopen jaar opnieuw flink gedaald en de percentages van de verschillende rentevaste periodes liggen vanwege de steeds grotere concurrentie op de hypotheekmarkt bovendien dichter bij elkaar", zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.

"Bijna drie op de vier huizenkopers hebben een voorkeur voor een rentevaste periode tussen de 20 en 30 jaar. Dit biedt meer zekerheid met stabiele maandlasten over een langere periode."

Senioren

Volgens jaarcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) werden in totaal in 2018 bijna 156.000 oversluitingen en tweede hypotheken aangevraagd. 

Oversluiten was in 2019 vooral populair onder gepensioneerden. Zij waren goed voor zo'n 26.000 aanvragen, een stijging van maar liefst 42 procent. Bij veel gepensioneerden was er sprake van een aflossingsvrije hypotheek, die zij hebben overgesloten, aldus de HDN.