Ga naar de inhoud
Personal finance

Huis gekocht op het dieptepunt? Nu gemiddeld een ton overwaarde

Beeld © GettyImages

Huiseigenaren die in 2013 hun huis kochten staan op een flinke winst. Woningbezitters die overwegen te verkopen kunnen gemiddeld rekenen op 97.000 euro aan overwaarde. Dat blijkt uit cijfers die RTL Z opvroeg bij woningmarktonderzoeker Calcasa. 

In 2013 zag de woningmarkt er totaal anders uit dan nu, al werd er toen ook gesproken over een 'crisis'. Destijds waren het juist de dalende huizenprijzen die voor paniek zorgden. 

'Onder water'

Veel huizen stonden toen 'onder water', wat wil zeggen dat de eigenaar die zijn of haar huis verkocht minder geld kreeg dan de openstaande schuld. Mensen die in die periode een huis kochten hebben de waarde van hun huis de afgelopen jaren flink zien stijgen. 

Heb
Geld
Heb je overwaarde op je huis? Zo ga je er slim mee om

Gemiddeld gaat het om een ton overwaarde, als zij hun huis zouden verkopen. De regionale verschillen zijn wel groot. 

Bloemendaal

In Bloemendaal ben je helemaal de koning te rijk: daar kun je gemiddeld rekenen op 374.000 euro overwaarde. In het Groningse Pekela is dat 24.000 euro. 

Dergelijke bedragen klinken lekker, maar wie daadwerkelijk besluit zijn huis te verkopen zal ook ergens anders moeten wonen. Met de huidige prijzen op de woningmarkt gaat een flinke hap van je overwaarde op aan zo'n nieuw huis. 

Wat te doen met overwaarde?

In dit stuk hebben we op een rij gezet wat je nog meer met je overwaarde kan doen: Heb je overwaarde op je huis? Zo ga je er slim mee om. Weten wat de gemiddelde, virtuele overwaarde in jouw woonplaats is, sinds 1993? Bekijk het hieronder.