Ga naar de inhoud
Sparen

0 procent rente of niet: we sparen waarschijnlijk gewoon door

Beeld © Getty

Klanten van ABN Amro krijgen vanaf april 0 procent rente over hun spaargeld. Het is de eerste van de drie grote banken die geen cent meer geeft voor uw deugdelijke spaarzaamheid. De verwachting is dat andere banken zullen volgen. Gaan we minder sparen? De geschiedenis hint op het tegendeel. Vijf grafieken over ons spaargeld

Nederland is Europees kampioen sparen, blijkt uit een rapport van kredietverzekeraar Euler Hermes. Terwijl de rente daalde, is onze gezamenlijke spaarpot de laatste jaren steeds voller geraakt. Inmiddels staat er voor bijna 370 miljard euro op spaarrekeningen bij Nederlandse banken. 

Dat levert ons de laatste jaren steeds minder op. Sinds juni 2016 is de spaarrente bij alle Nederlandse banken minder dan 1 procent. In de jaren daarna daalde de spaarrente verder, richting de 0 procent.

Waarom is de rente laag?

De rente is zo laag vanwege het beleid van de Europese Centrale Bank. Die instelling verlaagt de rente telkens. De ECB wil consumenten en bedrijven stimuleren meer geld uit te geven, om zo de economie een impuls te geven.

Met een lage rente is het niet aantrekkelijk om te sparen maar wel aantrekkelijk om te lenen om zo een bedrijf te laten groeien of te starten, is het idee. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger dan de theorie. 

De verschillen tussen spaarders zijn wel groot. Ondanks dat astronomische bedrag van 370 miljard euro stelt het Nibud dat een op de drie huishoudens te weinig spaargeld achter de hand heeft voor onverwachte uitgaven. En met 0 procent rente wordt meer sparen er niet aantrekkelijker op. 

Vooral ouderen hebben veel spaargeld. Dat is niet gek, veel mensen sparen immers voor hun oude dag. Bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen of om veel leuke dingen van te doen. 

Dat lijken ouderen alleen nauwelijks te doen. Ook na het bereiken van 65 jaar blijven we doorsparen, suggereren cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Uiteraard geldt dit niet voor elke individuele vijfenzestigplusser, maar als groep teren ouderen nauwelijks in op hun vermogen, blijkt uit gegevens van het Centraal Planbureau (CPB). 

Wellicht komt dat door pessimisme over de toekomst. Over het algemeen zien ouderen die minder rooskleurig in dan jongeren. Om te voorkomen dat ze in financiële problemen raken houden ze de spaarbuffers aan. 

En met een vergrijzende bevolking stijgt de omvang van ons spaargeld verder en verder. Dat geld zouden banken kunnen gebruiken om uit te lenen, bijvoorbeeld aan bedrijven. Maar dan moeten die bedrijven wel de behoefte hebben om geld te lenen, bijvoorbeeld om een product of dienst te ontwikkelen. 

Ten opzichte van bijvoorbeeld vijftig jaar geleden zijn ondernemers minder afhankelijk van bancaire leningen als het gaat om het starten van een bedrijf.

Niet alleen zijn er meer aanbieders van geld, zoals bijvoorbeeld via crowdfunding. Ook is het bouwen van een bijvoorbeeld een app minder kostenintensief dan een fabriek. Moderne bedrijven zijn dus minder afhankelijk van geld en mankracht. 

De vraag naar geld (leningen), wordt dus kleiner, terwijl het aanbod (spaargeld) groeit. Dan daalt de prijs (rente).

Gaat
Omhoog?
Gaat de rente ooit weer stijgen? 'In de buurt van het keerpunt'
Bang
Buitenland
Bang voor negatieve spaarrente? In België mag de rente niet onder nul
Rente
Business
Rente is zo laag, waarom lenen bedrijven niet meer en voor lange tijd?
Wat
Personal finance
Wat is slimmer: blijven sparen of je studieschuld aflossen?
Sparen
Personal finance
Sparen heeft weinig zin, maar wat dan wel?