Life

Onverwachte bestemming: gastronomie, kasteel en groen in Ljubljana

18 januari 2020 13:36 Aangepast: 21 januari 2020 15:27
De Sloveense hoofdstad Ljubljana. Beeld © iStock

Het Sloveense Ljubljana is een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Een groene, compacte stad waar draakjes opduiken, waar je lokale wijnen kunt proeven, opvallend goed kunt eten en vanaf het kasteel een prachtig uitzicht hebt.

Loe-blia-na. Het is even oefenen met uitspreken, maar de inwoners van Ljubljana helpen je daar graag bij. De Slovenen zijn trots op hun hoofdstad, die in 2016 al werd uitgeroepen tot European Green Capital wegens het vele groen en de autovrije binnenstad.

Naast frisse lucht en geen lawaai zorgt de afwezigheid van ronkende auto's er ook voor dat de historische binnenstad goed tot zijn recht komt. De afstanden zijn klein, dus het is allemaal prima te lopen, maar voor mensen die slecht ter been of lui zijn, rijden er elektrische wagentjes rond. Deze worden Kavalirs genoemd - wat je kunt vertalen met 'vriendelijke ridders' - en ze rijden je gratis door de charmante straatjes met kinderkopjes.

De drie bruggen in de autovrije binnenstad. De drie bruggen in de autovrije binnenstad.

Gaudi van Ljubljana

Haar stijlvolle uitstraling heeft Ljubljana te danken aan architect Jože Plečnik, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw de stad een nieuw gezicht gaf. Wat Gaudí voor Barcelona was, was Plečnik voor zijn geboortestad. Of het nou om iconische gebouwen, een begraafplaats of bruggen ging, Plečnik ontwierp zich een slag in de rondte en drukte zo zijn stempel op Ljubljana.

Bekende werken zijn de nationale en universitaire bibliotheek en de Tromostovje: de drie bruggen in het hart van de stad. Achter de bruggen ligt de centrale markt, een combinatie van plein en een overdekte markt, ook ontworpen door Plečnik. In het marktgebouw staan mensen in de rij voor verse vis en andere lokale producten.

Op het plein is dagelijks markt, maar voor bezoekers is vooral de vrijdag interessant. Van maart tot eind oktober wordt het plein namelijk omgetoverd tot Open Kitchen, een streetfoodmarkt waar je het beste uit de Sloveense keuken kunt proeven.

De populaire streetfood markt Odprta Kuhna. De populaire streetfood markt Odprta Kuhna.

Bedenker Lior Kochavy nam de streetfoodcultuur mee toen hij voor de liefde vanuit Israël naar Slovenië emigreerde. Open Kitchen, in het Sloveens Odprta Kuhna, gaat dit jaar haar zevende seizoen in. Voor de ruim vijftig beschikbare plekken voor stalletjes, krijgt Kochavy tweehonderd aanvragen vanuit het hele land. Hij selecteert streng.

Het eten is goed en de markt is daardoor erg populair. Jong, oud, toeristen en locals. Allemaal zitten ze op de trappen langs het plein met hun hapjes. Alle gastronomische regio's van het land zijn vertegenwoordigd, het afval wordt goed gescheiden - er zitten medewerkers bij de prullenbakken om te zorgen dat je het in de juiste bak gooit - en wat aan eten overblijft gaat naar armlastige families.

Kwispelende draken

De draak is het symbool van Ljubljana. Aanwezig op het wapen van de stad, maar ook volop in het straatbeeld, zeker bij de souvenirwinkeltjes. Volgens de legende is Ljubljana gesticht door de Griekse held Jason. Deze had gestolen van koning Aeëtes en was daarna met zijn schip over de grote oceanen gevlucht. Hij raakte verzeild bij bron van de rivier Ljubljanica, waar een grote draak opdoemde. Jason ging de strijd aan en wist het van de gevaarlijke draak te winnen.

Omdat ze in Ljubljana wel van sterke verhalen houden is er ook rond Zmajski Most, beter bekend als de Drakenbrug, een bijzondere mythe ontstaan. Deze brug uit 1901 wordt bewaakt door vier gebeeldhouwde draken. Het verhaal gaat dat wanneer een maagd de brug oversteekt de draken met hun staart gaan kwispelen.

Restaurant Atelje. Restaurant Atelje.

Llubljana is in recente jaren een hotspot voor foodies geworden. De Sloveense keuken is dankzij de positie en geschiedenis van het land een interessante mengelmoes van culturen met invloeden vanuit Italiaanse, de Balkan en Oostenrijk.

Monstera Bistro is een goede plek om in een ongedwongen sfeer met de hoogstaande culinaire creaties kennis te maken. Het creatieve menu wisselt om de paar dagen. De bistrolunches en de vijf- of zeven-gangen-diners worden vergezeld door biologische wijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen al voor de wijnen kun je een vakantie naar Slovenië boeken

Wandeling naar kasteel

Een andere aanrader is restaurant Atelje, dat wordt aangestuurd door de jonge chef Jorg Zupan die in Michelinrestaurants in zowel Oslo, Londen en Sydney ervaring opdeed. Voor 22 euro heb je hier al een drie-gangen-lunch, die alle smaakpapillen op scherp zet, want Zupan is constant op zoek naar nieuwe smaakcombinaties. Naast de kwaliteit van het eten, maakt ook de wijnkaart met maar liefst tweehonderd Sloveense wijnen indruk.

Na de lunch staat het middeleeuwse kasteel op het programma. Je kunt via mooie wandelpaden te voet de 376 meter hoge heuvel op of lekker makkelijk met de funicular. Naast de gebruikelijke tentoonstellingen over de geschiedenis van zowel het kasteel als Ljubljana zijn er twee restaurants, een heus poppentheatermuseum en een fraaie kapel. De uitkijktoren vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt, met uitzicht over die knusse stad omringd door bergen.

Rivier Ljubljanica met op de achtergrond het kasteel. Rivier Ljubljanica met op de achtergrond het kasteel.

Ook leuk om te doen:

Een boottochtje over de rivier met handgemaakte houten boot Ljubljanica. In april start het seizoen weer. Tot die tijd kun je terecht op de aanzienlijk minder mooie, maar verwarmde overdekte boten, die het hele jaar door varen.

Wandelen langs de groene oevers kan ook. Na een kwartier in zuidelijke richting lopen sta je in Spica-park, dat ook het startpunt is van SUP-tours door de stad. Deze zijn te boeken van maart tot half oktober.

Kunstliefhebbers kunnen naar Museum of Modern Art, dat onder meer een permanente tentoonstelling heeft van Sloveense kunst uit de 20ste eeuw. Liever wat verder terug in de geschiedenis? Ga dan naar National Gallery, gevestigd in een mooi paleis en bomvol kunst vanaf de middeleeuwen tot en met de 19e eeuw.

Rond borreltijd is het goed toeven in de kleine wijnbar Movia, die recht naast het stadhuis te vinden is. In wijnbar Suklje zijn dagelijks wijnproeverijen te boeken. Ook kun je hier wijn kiezen door je muzikale stemming aan te geven. Heb je zin in 'easy pop', 'sensuele jazz' of wil je een wijntje uit de categorie 'bold metal'?

Voor dit artikel is onze redacteur naar Ljubljana gereisd op uitnodiging van Slovenian Tourist Board. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van