Ga naar de inhoud
Carrière

Met deze mbo-studies verdien je het hoogste uurloon

Een verpleegster met een patiënt.

Mbo’ers in de verpleging en procestechniek verdienen na hun afstuderen het hoogste salaris, blijkt vandaag uit de Keuzegids mbo. Er is een schreeuwend tekort aan gespecialiseerde werknemers met een middelbare beroepsopleiding en dat wordt komende jaren nog niet opgelost.

Terwijl werkgevers staan te springen om afgestudeerde mbo’ers, maar volgens de Keuzegids mbo studeren veel mensen met een mbo-diploma door. Maar liefst 50 procent gaat niet aan het werk, maar stroomt door naar een hoger mbo-niveau of een hbo-opleiding.

Groot tekort in bouw, techniek en zorg

Uit arbeidsmarktprognoses tot 2024 blijkt dat de vraag naar mbo-geschoolde mensen in branches zoals de bouw, techniek en de zorg toeneemt. Toch kiest slechts 5,5 procent van alle middelbare scholieren voor een opleiding tot bijvoorbeeld tegelzetter, meubelmaker of stukadoor.

Ook het personeelstekort bij defensie en politie blijft bestaan, vrezen de onderzoekers. Met een instroom van 3,7 procent is de sector veiligheid & defensie namelijk het minst populair bij scholieren.

Werken
Lees ook
Werken in de bouw: tijdens de crisis thuis, nu het werk niet aankunnen

Werk voor schoen- en pianomakers

Ook in de ambachtelijke techniek is je kans op een baan goed tot zeer goed. Denk hierbij aan specialistische beroepen waarvan de kennis dreigt te verdwijnen, zoals schoenmaker of pianotechnicus. Slechts 0,2 procent van alle middelbare scholieren koos in 2018 voor zo’n opleiding.

Voor populaire studies zoals pedagogisch werk, ICT-beheer en commerciële dienstverlening zijn de baankansen juist slecht. Voor mbo’ers met een ICT-opleiding adviseert de gids zelfs om door te studeren op het hbo. Hbo-ICT’ers verdienen meer en vinden makkelijk werk, staat in de Keuzegids mbo.

Met
Meer lezen
Met deze hbo-studies verdien je de dikst belegde boterham

Wie verdient het meest?

De Keuzegids maakte ook een toplijst met uurlonen. Anderhalf jaar na het afstuderen verdienen mbo'ers in de procestechniek (17,95 euro per uur) het meest. Daarna volgen werknemers in de verpleging (16,60 euro per uur) en verzorging (14,04 euro per uur).

Wie werkt in het weg- en railtransport verdient na anderhalf jaar gemiddeld 13,91 euro per uur, in de scheepvaart is dat 13,27 euro per uur.

Kappers, verkopers en schoonheidsverzorgers verdienen het minst. Hun uurloon is gemiddeld ongeveer 8 euro. Dat komt deels omdat zij vaker parttime werken.

Naar
Lees ook
Naar de universiteit? Deze studies geven de beste baankans of een dik salaris