Ga naar de inhoud
Personal finance

Samsom: 'Energierekening in Nederland niet omhoog door Green Deal'

Diederik Samsom tijdens de presentatie van het Klimaatakkoord in juni 2019. Beeld © ANP

De Nederlandse energierekening hoeft de komende jaren niet omhoog om de ambitieuze klimaatplannen van de Europese Commissie mogelijk te maken. Wel wordt vliegen duurder en komt er voor vliegtuigmaatschappijen een belasting op kerosine of CO2-uitstoot.

Dat zegt Diederik Samsom, de nieuwe kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, die verantwoordelijk is voor deze zogeheten Green Deal. Daarbij is het doel om Europa binnen dertig jaar klimaatneutraal te maken.

"We hebben gewoon haast om dit te regelen", zegt Samsom in een interview met RTL Z. Volgens hem zijn alle lidstaten daarvan overtuigd. "De deur staat open. Ook in landen als Polen en Hongarije."

Elektrisch rijden stimuleren en bossen

De Europese Green Deal omvat onder meer het op grote schaal aanplanten van bossen, energiezuinige huizen en het plaatsen van een miljoen laadpalen voor elektrische auto's.

Als het aan Timmermans en Samsom ligt, kunnen gezinnen in heel Europa straks voor een vast bedrag per maand een elektrische auto leasen, zoals we dat ook in Nederland kennen. 

Daarvoor moet de Europese investeringsbank goedkopere leningen verstrekken aan dealers in Oost-Europa, die zo private lease van EV's mogelijk kunnen maken. "Dan schaft ook een gezin in Slowakije wél die elektrische auto aan", zegt Samsom.

Nachttreinen

Daarnaast wil Brussel een netwerk van nachttreinen opzetten. Daarmee kan je volgens hem straks voor dezelfde prijs als voor een vliegreis door Europa reizen.

De Europese Commissie werkt ook aan een invoerheffing op vervuilende goederen die Europa inkomen ('carbon border adjustment'). Dit plan waarbij CO2 aan de grens wordt afgerekend, wordt medio 2021 gepresenteerd. "Dit kan een staalfabrikant helpen om niet weggeconcurreerd te worden als zij eerder dan in andere landen beginnen met een schonere technologie zoals waterstof", legt Samsom uit.

Nieuwkomer
Lees hier het hele interview:
Nieuwkomer Samsom in Brussel: 'Ik wil nog steeds de planeet redden'