Personal finance

Penthouse aan de Dam in verkoop, duurste vierkante meters van het land

10 januari 2020 06:21 Aangepast: 10 januari 2020 16:45
Het uitzicht vanuit het penthouse op de Dam. Beeld © Michael van Oosten

Wie nog op zoek is naar een pied-à-terre in Amsterdam, kan z'n slag slaan. Het penthouse op het gebouw tussen de Bijenkorf en hotel Krasnapolsky aan de Dam staat in de verkoop. Vraagprijs: 11,5 miljoen.

Het gaat om het penthouse op adres Dam 3 met uitzicht op het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument. De vraagprijs: 11,5 miljoen euro. Vrij op naam, dat wel. Dus je hoeft geen kosten koper te betalen, zoals overdrachtsbelasting en de notarisrekening. 

Voor dat bedrag krijg je 305 vierkante meter woonoppervlak, waarmee de vraagprijs neerkomt op 37.704 euro per vierkante meter. Daarmee zijn het, in elk geval op Funda, de duurste meters woonoppervlak op dit moment op de markt. Daar krijg je dan nog 99 vierkante meter terras bij.

Meubels inclusief

Nog een meevaller: je krijgt de meubels op de foto's erbij. Het hele pand is gerenoveerd en om kopers te verleiden meubileerden de makelaars aanvankelijk één appartement. Daar bleek meer vraag naar.

"We merkten bij de verkoop van andere appartementen in het gebouw dat klanten het graag kant en klaar willen hebben", vertelt Hellen Groen-de Leijer, mede-eigenaar van makelaarskantoor Carla van den Brink. "Toen dachten we: als de koper dat wil, dan maken we dat."

Het appartement wordt volledig ingericht geleverd. Het appartement wordt volledig ingericht geleverd.
De keuken is rijkelijk voorzien van marmer. De keuken is rijkelijk voorzien van marmer.

"Op dit niveau geldt: kopers vinden het heerlijk als ze alleen de sleutel hoeven om te draaien en de koffer naar binnen kunnen rijden", vertelt Groen-de Leijer.

Ze wil niet zeggen wie de appartementen gekocht heeft, behalve dat ze zowel met Nederlanders als met buitenlanders zaken heeft gedaan. Ook zijn er landgenoten die in het buitenland wonen, maar een appartement kochten om te verblijven als ze in Nederland zijn. 

"Op dit niveau geldt: kopers vinden het heerlijk als ze alleen de sleutel hoeven om te draaien en de koffer naar binnen kunnen rijden."

Valetparking Krasnapolsky

Bewoners van de appartementen kunnen gebruik maken van de diensten van het naastgelegen hotel Krasnapolsky. Ze kunnen bijvoorbeeld een diner laten bereiden door een privékok, geld wisselen, een fiets huren of hun kleding laten stomen, wassen en (op aanvraag) strijken. Daar horen ook twee parkeerplaatsen bij in de garage van het hotel, inclusief valetservice.

Voor al die extra's moeten de bewoners wel betalen. Wat Krasnapolsky voor tarieven rekent is onduidelijk, hotelketen NH Group reageert niet direct op vragen. 

Privébezichtiging

Ook zonder die extra diensten geldt: luxe alom. "Je stapt vanuit de rust van je appartement de lift in, de voordeur uit en je hebt alles van Amsterdam om je heen. Als je budget groot genoeg is, is dat fantastisch", vat Groen-de Leijer samen.

De verkoop van de appartementen - behalve het penthouse staan er nog vier te koop - gaat vanzelfsprekend anders in zijn werk dan de verkoop van een huis in een lagere prijsklasse. Aan de Dam geen bezichtiging met tientallen kooplustigen. Wie serieus interesse (en geld) heeft, wordt uitgenodigd voor een privébezichtiging. 

De badkamers van de appartementen in het complex hebben marmeren muren en vloeren. De badkamers van de appartementen in het complex hebben marmeren muren en vloeren.
Uitzicht op de Dam vanuit bad. Uitzicht op de Dam vanuit bad.

Meer meters

Ook de andere appartementen die nog te koop staan, worden aangeboden voor miljoenen. Geïnteresseerden moeten bereid zijn minimaal 16.000 euro per vierkante meter potentieel woongenot af te tikken. Voor het pronkstuk (afgezien van het penthouse) is de vraagprijs 4,9 miljoen euro. Dat appartement op de een-na-bovenste verdieping is 164 vierkante meter groot, omgerekend bijna 30.000 euro per meter. 

Ter vergelijking: wie voor bijna hetzelfde bedrag (5,3 miljoen euro) bereid is in Blaricum te wonen, kan daar een villa van 664 vierkante meter op de kop tikken. Dat komt neer op ruim 8000 euro per meter.

Het duurste huis dat momenteel op Funda te koop wordt aangeboden is een landgoed in Aerdenhout voor bijna 16 miljoen. Daarmee komt de prijs per vierkante meter op bijna 10.000 euro, een schijntje vergeleken bij die voor het hoofdstedelijke penthouse.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte op Amsterdamse woningmarkt: bijna drie ton voor piepkleine kelderwoning

Zelfde meters voor minder

Voor kooplustigen die op zoek zijn naar een vergelijkbaar aantal vierkante meters voor minder geld, hebben we wat alternatieven op een rij gezet. 

In Amsterdam zelf kom je bijvoorbeeld terecht in Osdorp, waar je voor een huis van ongeveer dezelfde grootte als het penthouse bijna 3000 euro per vierkante meter kwijt bent. Voor 450.000 euro krijg je wel een tuintje bij je woning.

Meer tuin voor minder geld vind je bijvoorbeeld in het Gelderse Brummen. Voor 314.000 euro (omgerekend 2090 per meter) koop je daar een twee-onder-eenkapwoning met een tuin van bijna 300 vierkante meter.

Wie hecht aan een wat rustiger omgeving: in het Groningse Scheemda ben je voor omgerekend 1600 euro per meter eigenaar van een twee-onder-kapvilla. Voor 289.000 euro krijg je daar een fikse lap grond bij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monumentaal paleisje aan Keizersgracht te koop voor 4 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van