Ga naar de inhoud
Carrière

Bakkerij mocht moeder doof kind niet ontslaan na meenemen chocoladeletters

Ontslag na niet afrekenen vijf chocoladeletters. Beeld © ANP

Een bakkerijketen had een filiaalleidster in opleiding niet mogen ontslaan, omdat zij chocoladeletters en koek meenam. Volgens het gerechtshof had het bedrijf geen oog voor de omstandigheden van de vrouw. De werkneemster had die dag gehoord dat haar gehandicapte dochter doof was geworden.

De filiaalleidster in opleiding is een alleenstaande moeder van vier kinderen, waarvan er een verstandelijk gehandicapt is. Sinds de zomer van 2018 werkte zij voor de bakkersketen Van Maanen uit Rijnsburg, die bijna vijftig vestigingen telt.

Dochter doof

Op 20 december 2018 ontdekte een controleur bij een tassencontrole dat de winkelmedewerkster vijf chocoladeletters en een pak sprits in haar tas had, die niet waren afgerekend.

Volgens de winkelmedewerkster was zij de artikelen vergeten af te rekenen als gevolg van stress en drukte in de winkel. Eerder die dag had zij in het ziekenhuis gehoord dat haar gehandicapte dochter plotseling doof was geworden.

Desondanks had zij zich niet ziek gemeld, maar was komen werken om te helpen bij de kerstdrukte. Ook wees de vrouw erop dat zij eerdere aankopen wel altijd had afgerekend.

'Diefstal'

De bakkerijketen beschouwde het meenemen van de chocolade en koek echter als diefstal, en ontsloeg de vrouw op staande voet. Ook eiste het bedrijf een schadevergoeding van ruim 1500 euro van de vrouw.

De winkelmedewerkster stapte vervolgens naar de rechter, om te protesteren. Toen de kantonrechter in Leiden het winkelbedrijf in juni gelijk gaf, ging zij in hoger beroep.

Te streng

Met succes, want uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat Van Maanen de omstandigheden van de situatie niet meewoog, en de medewerkster niet op staande voet had mogen ontslaan.

Het hof begrijpt dat het bakkersbedrijf hard moet optreden om winkeldiefstallen tegen te gaan, maar vindt dat in dit geval gezocht had moeten worden naar een minder strenge oplossing.

Geringe waarde

Volgens het hof is namelijk niet uit te sluiten dat de werkneemster daadwerkelijk was vergeten de artikelen af te rekenen. Ook wees het hof op de geringe waarde van meegenomen artikelen. De chocoladeletters waren overgebleven van Sinterklaas en het pak spritsen kostte enkele euro's.

Volgens het hof is het ontslag een 'te zware sanctie', en wordt de werkneemster daardoor 'onevenredig zwaar geraakt.'

Geen terugkeer

Omdat de arbeidsverhoudingen onherstelbaar zijn beschadigd, kan de vrouw niet meer terugkeren bij de bakkersketen. Maar de geëiste schadevergoeding van 1500 euro hoeft zij niet aan het bedrijf te betalen.

In plaats daarvan moet haar voormalige werkgever haar een ontslagvergoeding van ruim 3.300 euro geven. Dat bedrag is zo laag omdat de vrouw pas kort voor het bedrijf werkte, en een tijdelijk contract had.

'Niet op de hoogte'

In een toelichting laat het advocatenkantoor van Van Maanen weten dat het bakkersbedrijf destijds niet van de omstandigheden op de hoogte was. "Als de medewerkster dat verteld zou hebben, zou mogelijk anders zijn gehandeld. Het bedrijf is het dus niet eens met het vonnis, maar berust daar wel in."

Het advocatenkantoor van de werkneemster bestrijdt dat Van Maanen destijds niet wist van de achtergronden. "Zij heeft die wel degelijk besproken. Bovendien heeft het bedrijf nog een week onderzoek gedaan, maar daarbij niet gekeken naar de omstandigheden."

Dit is een artikel van