Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Een andere baan: Carina en Bianca gooiden met succes het roer om

07 januari 2020 06:10 Aangepast: 07 januari 2020 08:53
Carina Roemers met een bruidspaar. Beeld © GP Fotografie

Een nieuw jaar, nieuwe plannen. Naast diëten en stoppen met roken staat het vinden van een nieuwe baan vaak hoog in de lijst met goede voornemens. Wij spraken met twee vrouwen die voor een compleet andere baan kozen.

Drie jaar geleden werkte Carina Roemers (34) nog fulltime als manager bij verschillende fitnesscentra. Ze besloot haar hart te volgen en werd trouwambtenaar. Inmiddels heeft ze 400 paren met elkaar in de echt verbonden.

Te jong voor toneelschool

"Als kind wilde ik iedere dag wel wat anders worden. Op maandag binnenhuisarchitect, op dinsdag advocate, op woensdag actrice, op donderdag kapster. Mijn ouders waren heel ruimdenkend en vonden alles goed, als ik mijn hart maar volgde." Uiteindelijk maakte Carina de keuze om de toneelschool te doen, maar klaar met de havo bleek ze met 16 twee jaar te jong.

"Mijn vader werkte als docent op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, die sportdocenten opleidt. Hij vond het een hele geschikte opleiding voor mij en zei: als jij eerst de ALO doet, dan betaal ik daarna de toneelschool."

Vier jaar later studeerde Carina af als eerstegraadsdocent. "Mijn droom om toneelschool te gaan doen, was verdwenen. Ik had er auditie gedaan, maar ik voelde me er niet thuis."

Manager sportcentrum

Carina wilde ook niet voor de klas staan en een nieuwe uitdaging kwam op haar pad. Haar vader was namelijk begonnen als ondernemer in de sportwereld (wellness en fitness) en hij kon bij het net geopende sportcentrum in Dokkum wel wat hulp gebruiken. Carina werd manager.

"We groeiden ontzettend snel, in tien jaar tijd hebben we vijf vestigingen geopend. Ik was helemaal thuis in de fitnessbranche, kende iedereen en hield me vooral bezig met de sales en marketing. Ik werkte zestig uur per week, het was de bedoeling dat ik de bedrijven van mijn vader over zou nemen."

In voetsporen van oma

De liefde om in de spotlights te staan was echter niet helemaal verdwenen. De oma van Carina was trouwambtenaar en ook Carina besloot om parttime, naast haar gewone werk, mensen te gaan trouwen in de gemeente Dokkum. "Daarin kwamen al mijn passies samen, namelijk interviewen, schrijven en presenteren. Ik gun ieder bruidspaar de ceremonie van hun dromen. Vooraf spreek ik uren met zowel het bruidspaar als met vrienden en familieleden en die input verwerk ik in hun verhaal. Alles bij elkaar levert dat een onvergetelijke bruiloft op."

Ontslag genomen

Ze deed 20 huwelijken per jaar en werkte nog 40 uur in de fitnesscentra. "Ik had me voorgenomen dat bij 30 boekingen het roer om zou gaan en voor ik het wist was het zo ver. Ik heb toen ontslag genomen. Mijn vader had het al aan zien komen. Inmiddels heb ik in Nederland en buitenland 400 huwelijken gedaan. Ik word nu als zzp’er betaald en krijg niet langer een loonstrookje. Mijn vorige werk was ook leuk, maar als dat een 9 was, is dit een 10. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weer in loondienst ga werken." 

Carina gaf alle zekerheid die de overname van de fitnessclubs haar had geboden op. "Maar ik heb dat nooit eng gevonden, geen haar op mijn hoofd die dacht dat een switch zou mislukken. Natuurlijk was het een moeilijke keuze, zeker als je zoveel liefde en tijd in een bedrijf dat je over wilt nemen hebt gestoken. Maar ik heb altijd geleerd dat je je hart moet volgen en dat is wat ik nu doe. Ik voel mij op het werkgebied compleet gelukkig."

Bianca Kok heeft nu een eigen kralenwinkel. Bianca Kok heeft nu een eigen kralenwinkel.

Eigen kralenwinkel

Bianca Kok (48) uit Bussum werkte jaren als administratief medewerker bij verschillende bedrijven, onder meer zes jaar bij Endemol, tien jaar bij GlaxoSmithKline en verder bij een accountantskantoor en bij een groothandel voor apotheken. Inmiddels heeft ze haar eigen kralenwinkel, waar ze kralen, zelfgemaakte sieraden en kant-en-klare sieraden verkoopt.

"Ik maakte al sieraden als hobby. Op kantoor vroegen collega’s vaak of ik ook iets voor hen kon maken en op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik relatiegeschenken voor buitenlandse klanten van de groothandel voor apotheken kon maken, waar Delfts Blauw in verwerkt zat."

Tijdens de crisis kwam ze werkloos thuis te zitten. Na driekwart jaar solliciteren hakte ze de knoop door. In haar woonplaats Bussum stond een winkelpand leeg, waar in het verre verleden ook een kralenwinkel had gezeten. Bianca belde de eigenaar van het pand en een paar dagen later was alles geregeld.

Op de bonnefooi

Een ondernemersplan? Een financieel plan? Een geschikte vooropleiding? "Nee hoor, dat had ik allemaal niet. Ik heb mavo, havo, een mbo opleiding en Schoevers gedaan. Maar ik kon het pand in eerste instantie voor twee jaar huren en het pand lag niet in het centrum dus de huur was niet al te hoog, dus ik dacht dat het risico beperkt was."

Inmiddels bestaat de kralenwinkel tien jaar en komen niet alleen klanten uit Bussum, maar ook uit Amersfoort, Huizen en Muiden naar haar toe.

Vallen en opstaan

"Ik heb met vallen en opstaan geleerd hoe je een winkel bestiert. Ze zeggen weleens dat iedereen in een winkel kan staan, maar ik denk niet dat dat zo is. De banen bij Endemol en GlaxoSmithKline waren bijvoorbeeld ook leuk, maar hier kan ik mijn ei veel beter in kwijt. Ik ben bijvoorbeeld geen 9 tot 5 persoon, toen ik een keer ergens werkte waar ze een prikklok hadden was ik zo weg."

In Nederland zijn nog meer kralenwinkels, onder meer in Zeeland en Groningen, met wie Bianca af en toe contact heeft. "Maar we hebben ieder een eigen markt, in Groningen komen bijvoorbeeld veel studenten en in Zeeland komen weer veel toeristen. Ook België heeft haar eigen markt, je kunt dus niet zomaar een trend kopiëren."

Sieradenmarkt

Het betekent dat ze zelf moet bepalen wat ze voor haar doelgroep inkoopt. "Dat is weleens lastig, wat vinden ze mooi? Ik verkoop nu losse kralen, maar ook sieraden op maat en tegenwoordig zie je dat veel mensen in het Gooi kant en klare sieraden willen hebben. Tachtig procent van mijn klanten is jonger dan twintig jaar oud. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld wat oudere vrouwen die aangeven wat voor kleuren ze willen hebben en waar ik dan iets op maat voor maak."

Het is geen vetpot, maar Bianca kan er goed van leven. "Je kunt de kralen vanaf 3 cent kopen, je moet er dus veel verkopen om omzet te draaien. Maar ik doe dit nu tien jaar en het is echt druk en zeker geen hobby meer. Tegenwoordig verkoop ik ook veel via Instagram. Ik zou zeker geen baan als administratief medewerker meer willen hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van