Voorbeurs

Staatsgreep Turkije? Dictatuur? De markt heeft geen mening

18 juli 2016 08:42 Aangepast: 30 juli 2017 22:00

De mislukte staatsgreep in Turkije heeft nauwelijks invloed op de beurzen, verwachten RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra en analist Bob Homan (ING). Alleen beursgenoteerde bedrijven in de tourismebranche, zoals EasyJet kunnen wellicht een tikje krijgen.

Want de Chinese beurs ging vannacht weliswaar onderuit, dat had volgens Veenstra vooral te maken met de waardering van de Chinese munt, niet met wat er in Turkije in het afgelopen weekend is gebeurd. "De rust lijkt weergekeerd, vooral ook omdat de Turkse bank al onbeperkte liquiditeit heeft beloofd", vult Homan aan. "Investeerders hebben geen mening, dictatuur of niet, toenemende onzekerheid of niet", legt Veenstra uit. 

En toerisme is dan weliswaar een grote bron van inkomsten voor de Turken, op de beurs valt het wel mee, qua grootte van de bedrijven die actief zijn in de toeristische sector. "Bovendien zijn er vast ook wel beursgenoteerde bedrijven die weten te profiteren van de lage koers van de Turkse lira", aldus Veenstra. 

Megadeal in chipindustrie

De overname van het Britse ARM door SoftBank is heel groot, gigantisch, duidt Homan de deal ter waarde van 29 miljard euro. ARM is de op een na grootste chipfabrikant ter wereld, na Intel. Opmerkelijk is volgens hem dat SoftBank een hardware fabrikant 'pakt', terwijl ze vooral in software actief zijn.

Voor Veenstra is vooral het moment van overname opmerkelijk: na het referendum over het lidmaatschap van de EU. Dankzij de brexit is de overname betaalbaar geworden, omdat de pond keihard in waarde is gedaald in de afgelopen weken. "Het is bijna gelijk oversteken van Japanse yen naar Britse pond en dus is het makkelijk te betalen." Beide heren vragen zich nog wel af hoe de Britse premier May zal reageren op het feit dat Brits bezit, Britse trots in Japanse handen. En een andere grote vraag is of dit het laatste bedrijf is dat overname prooi wordt: Britse bedrijven zijn goedkoop geworden door de koersdaling van de pond. 

IJzer smeden als het heet is

Bij SBM Offshore moeten ze gedacht hebben: "We smeden het ijzer als het heet is met de aanslag in Nice en de mislukte staatsgreep in Turkije", denkt Veenstra. Ineens was er namelijk een deal met de Braziliaanse overheid vanwege de betrokkenheid van SMB Offshore bij een wijdvertakt omkopingsschandaal. In ruil voor 147 miljoen euro koopt het bedrijf rechtsvervolging af in Brazilië.

Het mooie van de deal voor SBMO: beleggers weten nu waar ze aan toe zijn en er mogen weer zaken gedaan worden met staatsoliebedrijf Petrobras. Maar ieder voordeel heeft z'n nadeel: de overeenkomst kost meer dan waar het bedrijf een voorziening voor had genomen en daarnaast heeft de toeleverancier voor de olieindustrie geen recht meer op een bonus bij een project dat nog loopt. 

Verder in RTL Z Voorbeurs:

  • Onrust Italiaanse banken. Er is nog geen oplossing, dat blijft boven de markt hangen. Het is een zeurende wond die maar niet wil helen. 
  • Kwartaalcijfers in de Verenigde Staten van onder meer IBM en Netflix

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van