Personal finance

Ouderenclubs fuseren om vuist te maken in pensioendiscussie

02 januari 2020 14:28 Aangepast: 02 januari 2020 14:43

Vier grote organisaties voor ouderen en gepensioneerden zijn gisteren samengegaan in de nieuwe Koepel Gepensioneerden. Ze willen zo serieuzer genomen worden en een plek aan tafel krijgen bij overleg over de pensioenen.

"We hebben van de SER de toezegging gekregen dat we bij alle voor ouderen relevante commissies betrokken zullen worden. Dat was eerder niet het geval", zegt kersvers koepelvoorzitter Jaap van der Spek.

150 organisaties

Van der Spek was tot nu toe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) en trekt nu samen met medevoorzitter Joep Schouten de kar bij de Koepel Gepensioneerden. Schouten was eerder voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG).

Die twee organisaties werkten onder meer al nauw samen bij de lobby richting overheid om de pensioenkortingen een jaar uit te stellen. Bij beide organisaties zijn op hun beurt verschillende kleine verenigingen van gepensioneerden aangesloten, bijvoorbeeld pensioenverenigingen van verschillende bedrijven of lokale verenigingen voor gepensioneerden. In totaal gaat het om 150 organisaties.

Einde aan versnippering

Met de samenwerking lijkt de versnipperde markt voor ouderenvertegenwoordigers zich te herstellen. Meerdere ouderenbonden concurreerden de afgelopen jaren met elkaar. Zo is de KNVG in 2012 ontstaan nadat gepensioneerden van vier multinationals na een conflict over de koers de NVOG verlieten en apart verder gingen. Die ruzie is volgens de bonden inmiddels bijgelegd.

Toch ontkent Van der Spek dat het bij de oprichting van de Koepel om oude wijn in nieuwe zakken gaat.

Serieuzer genomen

"Ook KBO Brabant en de Federatie van Algemene Seniorenverenigingen (FASv) hebben zich bij de koepel aangesloten. We vertegenwoordigen nu 300.000 gepensioneerden. We staan daardoor veel krachtiger in de discussie over pensioenen. We zaten de laatste tijd al samen in klankgroepen die over de uitwerking van het pensioenakkoord spraken", aldus van der Spek. 

"Uit die samenwerking bleek dat we elkaar goed begrepen en het vaak eens waren. Dan moet je ook één organisatie willen zijn, dat is helderder naar buiten toe. We merken dat we als koepel serieuzer genomen worden dan als losse samenwerkende organisaties," vervolgt de voorzitter.

Volmondig ja

KBO Brabant en de FASv houden hun eigen naam, de namen van de KNVG en NVOG verdwijnen. Dat geldt ook voor de website Loon voor Later, wat een initiatief van KNVG was. Dat leidde al tot een boze reactie van de redactie van de website.

Maar volgens Van der Spek duidt dat er niet op dat individuele leden en organisaties de nieuwe koepel niet zouden steunen. "Iedereen heeft volmondig ja gezegd tegen de samenwerking", bezweert hij.

Ouderen winnaar pensioenakkoord?

In juni 2019 werd het principeakkoord voor een nieuw pensioenstelsel gepresenteerd. De grote winnaar van het nieuwe stelsel lijkt de zestigplusser te zijn, schreef RTL Z eerder. Dat komt onder meer doordat de vereiste dekkingsgraad van de pensioenen omlaag is gegaan, waardoor er minder snel gekort hoeft te worden. Jongeren en veertigplussers zien de vermogenspositie van hun pensioenfonds juist verslechteren.

Toch vindt Van der Spek dat ouderen er bij de pensioenonderhandelingen niet goed vanaf gekomen zijn, doordat de sociale partners de senioren niet goed vertegenwoordigden.

"De zestigplusser de winnaar? Onze achterban denkt daar heel anders over. Het pensioenakkoord was eigenlijk een aow-akkoord. Maar als het gaat om aanvullende pensioenen, moet er nog zoveel worden uitgewerkt. We zijn bij de besluitvorming buitenspel gezet. Er is tien jaar over een nieuw pensioenakkoord gesproken, zonder dat de ouderen daarbij betrokken waren", zegt Van der Spek.

Volgens de voorzitter wordt de koepelorganisatie echter geen 'one issuepartij' die zich alleen bezighoudt met pensioenen. "Ouderen hebben ook met andere vraagstukken te maken. We willen ons ook richten op zorg, wonen en welzijn."  

Niet iedereen doet mee

Ouderenbond ANBO (140.000 leden) en seniorenorganisatie KBO-PCOB (250.000 leden) sluiten zich niet aan bij de Koepel Gepensioneerden.

Directrice Manon Vanderkaa (KBO-PCOB) legt uit waarom niet: "Bij de koepel gaat het eigenlijk gewoon om twee clubs die jaren geleden ruzie kregen en na een verzoeningsperiode weer bij elkaar komen. Wij zijn hier geen partij in. Bij de Koepel zijn bovendien allerlei gepensioneerdenverenigingen van verschillende bedrijven aangesloten. KBO-PCOB werkt anders, wij zijn een seniorenvereniging. Wij zijn lokaal verankerd, het gaat om een lobby richting politiek, maar ook om vrijwilligers die elkaar lokaal helpen."

Dat  KBO-Brabant zich wel aansluit bij de nieuwe koepel, komt volgens VanderKaa omdat die zich al eerder had afgescheiden van KBO-PCOB.

Bij zowel KBO Brabant als de FASv was niemand bereikbaar voor een reactie.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van