Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Werkenden willen betere privé-werkbalans en bijscholing

02 januari 2020 06:27 Aangepast: 02 januari 2020 09:04
Werkenden zoeken meer leermogelijkheden en willen een betere balans. Beeld © Getty Images

Bijna veertig procent van de werkende Nederlanders wil zichzelf dit jaar bijscholen met een cursus, training of een opleiding. Dat meldt online pensioenuitvoerder BeFrank, dat elk jaar onderzoek doet naar de werkwensen voor het nieuwe jaar.

Meer dan een kwart van de werkenden wil via het werk nieuwe vaardigheden opdoen door een cursus, opleiding of training te volgen. Ruim twaalf procent zou graag buiten het werk om de kennis of vaardigheden bijspijkeren.

Er is geen onderscheid tussen mannen en vrouwen in dit voornemen. Bij promotie liggen de zaken anders. Met 9,4 procent blijven de vrouwen die promotie ambiëren achter bij de 15,3 procent van de mannen die hogerop wil komen.

14,9 procent van de ondervraagden heeft geen enkel goed voornemen voor werk het komend jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Parttimers moeten meer gaan werken, vrouwen én mannen'

Panelwizard deed in opdracht van BeFrank in december 2019 onderzoek onder ruim 1.076 Nederlanders van 25 jaar en ouder in loondienst. Flexibeler werken, aandacht voor gezondheid en voor elkaar en voor duurzaamheid worden volgens BeFrank steeds belangrijker.

Ook werk en privé beter verdelen

Het onderzoek keek ook naar het beter verdelen van werk en privé, dat bijna een kwart van de ondervraagden ambieert. Een vijfde wil ook gezonder leven op de werkvloer. Aan dat laatste hechten mensen meer dan een salarisverhoging, zeggen de onderzoekers. Minder overwerken is een wens die 14,7 procent van de ondervraagden koestert.

Banen combineren is niet populair: vorig jaar was 11 procent daar nog tevreden mee, dit jaar wil nog maar 5,4 procent dat gaan doen.

Wie er helemaal klaar mee is bij de huidige baas, kan natuurlijk ook altijd nog de biezen pakken. 8,3 procent denkt erover na om in een andere sector of functie te gaan werken, 9,8 procent overweegt hetzelfde werk ergens anders te gaan doen en nog eens 8 procent zou het liefst de passie volgen en iets heel anders gaan doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Meer aandacht voor werkgeluk en werk-privébalans in cao's in 2019

Thuiswerken populair onder ouders met kinderen

Ruim een derde (34,1 procent) van de ondervraagden werkte het afgelopen jaar gedeeltelijk thuis en wil daarmee doorgaan in 2020. Daaronder valt met 47,1 procent een grote groep huishoudens met kinderen (ook in de tienerleeftijd).

Van de eenpersoonshuishoudens werkte maar 27 procent deels thuis, maar de wens om dat te veranderen is bij hen het grootst: bijna een op de vijf wil volgend jaar meerdere uren thuiswerken.

Van het totaal aantal ondervraagden wil 47,6 procent absoluut niet thuiswerken. 15,8 procent werkt niet thuis, maar zou dat wel graag willen.

Werkdag 9 tot 5 niet meer van deze tijd

Panelwizard vroeg ook naar de arbeidsvoorwaarden, feedback en functioneringsgesprekken en de duur van de werkdag. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat de voorwaarden op de specifieke wensen van de werknemer moet worden afgestemd.

Feedback willen we liever doorlopend dan twee keer per jaar een functioneringsgesprek, zegt ruim 78 procent. En een werkdag van negen tot vijf is niet meer van deze tijd, vindt meer dan de helft van de ondervraagden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van