Ga naar de inhoud
Carrière

'Parttimers moeten meer gaan werken, vrouwen én mannen'

Harry van de Kraats, scheidend voorzitter van werkgeversvereniging AWVN. Beeld © AWVN

Werknemers moeten in 2020 niet minder, maar juist meer uren gaan werken om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Daarvoor pleit de voorzitter van werkgeversorganisatie AWVN.

Harry van de Kraats, scheidend voorman van AWVN, wordt stellig neergezet in een interview met De Telegraaf. "Mensen die nu in deeltijd werken, moeten gewoon meer gaan werken. Niet alleen moeders, ook vaders." 

Daarmee is de toon gezet voor het nieuwe seizoen van cao-onderhandelingen dat in 2020 begint. Het druist in tegen het pleidooi voor een 30-urige werkweek van CNV-voorzitter Piet Fortuin eerder deze maand. Volgens de vakbondsman is dat op termijn de beste manier om werknemers meer balans te geven tussen werk en privé.

 

CNV
Lees ook:
CNV wil 30-urige werkweek: 'Gezonder en productiever'

Werkgeversvoorman Van de Kraats, die in januari wordt opgevolgd door Raymond Puts, ziet juist weinig in een verkortte werkweek. Hij pleit wel voor meer flexibiliteit om bijvoorbeeld werkende ouders tegemoet te komen.

"Stel dat je allebei 40 uur werkt, dan vind ik wel dat mensen de ruimte moeten krijgen later te beginnen, zodat ze de kinderen naar school kunnen brengen. Of dat ze vanaf half vier thuis kunnen werken. De facilitering van hoe iemand werkt, moet moderner", zegt hij tegen de krant.

Eis in cao-onderhandelingen

Volgens De Telegraaf wordt de oproep aan deeltijders om meer te werken een belangrijke eis van de werkgevers bij de cao-onderhandelingen in 2020. Niet alleen van de AWVN, maar ook van zusterorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Het voorstel zou zijn opgenomen in de arbeidsvoorwaardennota, een document waarin de drie werkgeversclubs hun speerpunten noteren voor de onderhandelingen in het komende jaar. Dat voorstel wordt binnenkort gepubliceerd.

Ook
Lees ook
Ook veel jonge vrouwen zonder kinderen werken deeltijd

'Arbeidsmarkt vraagt om meer uren'

Volgens woordvoerder van AWVN is het nog helemaal niet duidelijk of deze eis in de uiteindelijke nota wordt opgenomen. Volgens hem is een opmerking van Van de Kraats tijdens het interview door de krant uit de context gehaald. "Het aantal gewerkte uren wordt in elk geval niet het belangrijkste punt voor de werkgevers."

Wel verwacht de zegsman dat het thema komend jaar aan bod zal komen bij de cao-onderhandelingen. "En op dit moment vraagt de arbeidsmarkt eerder om meer dan om minder gewerkte uren", zegt hij. "Maar dat kan over een paar jaar weer anders zijn."

Over het voorstel van een 30-urige werkweek is de AWVN-woordvoerder in elk geval niet te spreken. "Het is voor ons het belangrijkste om flexibiliteit te behouden. Het voorstel van CNV zal juist tot minder flexibiliteit leiden."

Bron: RTL Z