Personal finance

Een tussenpensioen of sabbatical nemen: zo spaar je daarvoor

31 december 2019 14:18 Aangepast: 31 december 2019 15:27
Gina ter Elst neemt in 2020 tussenpensioen en gaat op reis. Beeld © Eigen foto

Reizen of een cursus doen? Veel mensen nemen een voorproefje op de plannen die ze hebben voor na hun pensioen. Ze nemen een 'tussenpensioen': een pauze van een aantal maanden tot zelfs jaren. Maar hoe brei je dat financieel rond? "Ik ben brood mee gaan nemen naar werk, dat scheelde best veel."

De leeftijd waarop we stoppen met werken schuift steeds verder op. Of je zo oud wordt en of dat in goede gezondheid lukt, is de vraag. Maar gelukkig geldt voor de meeste mensen wel: een groot deel van je werkende leven ben je nog gezond en jong.

Waarom dan geen voorschot op je pensioen nemen, dacht marketeer Gina ter Elst (39). "Mijn vriend liet zich een aantal jaar geleden omscholen, zo ben ik op het idee gekomen. Hij nam daar een jaar pauze voor en ik dacht gaandeweg: hé, dat is eigenlijk best een goed idee."

Knoop doorgehakt

Een leven lang leren, niet vastzitten in één baan: dat is volgens Ter Elst het werken van de toekomst. "Maar als je volop in je baan zit, heb je niet de tijd om te onderzoeken of je de juiste dingen doet. Om andere dingen te ontdekken die je wilt doen, om te resetten zogezegd."

Daarom hakte ze afgelopen zomer de knoop door: ze gaat in 2020 drie maanden op reis, onder andere naar Australië en de Fiji-eilanden. Daarna wil ze zich verdiepen in de programmeertaal Javascript.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je doen om een jaar eerder met pensioen te gaan

Brood en beleg mee

Hoe je het ook aanpakt - uitgebreid of basic - een tussenpensioen kost je geld. Ter Elst: "Ik ben altijd al aan het sparen geweest, dus ik heb een aardig potje. Ik ga er een beetje vanuit dat ik het een jaar moet kunnen uitzingen. Het is sowieso handig als je weet wat je maandelijkse lasten ongeveer zijn."

De koopwoning waar ze met haar vriend woont, wordt niet onderverhuurd, omdat hij niet de hele reis meegaat. Naast haar spaarpotje heeft Ter Elst het afgelopen halfjaar rustiger aan gedaan. "Ik stelde mezelf steeds de vraag of ik iets écht nodig had voordat ik het kocht."

Waar ze best wat geld mee heeft bespaard is eten. "Normaal gesproken kocht ik mijn lunch in de kantine van mijn werk, daar was ik zo 6 tot 8 euro aan kwijt. Ik ben zelf brood en beleg mee gaan nemen, dat scheelde toch best veel."

Geen stagevergoeding

Voor haar plannen heeft ze ongeveer 25.000 euro beschikbaar, zegt ze. De rondreis van Thailand via Australië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden naar Amerika neemt daar 10 tot 15.000 euro van in beslag.

"Daar heb ik een begroting voor gemaakt", zegt Ter Elst. "Zo'n reis kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt."

Na de reis gaat ze bij een bevriende computerprogrammeur stagelopen om Javascipt onder de knie te krijgen. Daar krijgt ze geen stagevergoeding voor. "Ik vind het al heel tof dat hij de tijd wil nemen om mij op te leiden."

Misschien is het wel helemaal niks voor haar, een leven als programmeur. "Maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd", zegt ze. "Wie weet kom ik wel tot de ontdekking dat het werk dat ik nu doe echt helemaal bij me past."

Miniatuurvoorbeeld
Inspiratie:

Deze vriendengroep spaart drie ton voor hun droomvakantie (in 2045)

'Duizend euro gaat lang mee in Azië'

Ter Elst werd onder andere geïnspireerd door het boek 'Reis rond de wereld in je beste jaren' van Sjaak Zonneveld (53). Hij heeft al vier keer een tussenpensioen genomen. Tijdens zijn laatste sabbatical schreef hij er een boek over.

Je kunnen veroorloven om er een jaar, of in ieder geval een aantal maanden, tussenuit te gaan is volgens hem vooral een kwestie van inplannen en geld opzij zetten. "Met 10.000 euro voor een halfjaar kom je al een heel eind."

Net als Ter Elst is hij van mening dat je een reis in je tussenpensioen zo luxe kunt maken als je zelf wilt. "Wil je lang weg, of juist naar een specifieke locatie? Duizend euro gaat in Azië veel langer mee dan in in westerse landen."

Sjaak Zonneveld Sjaak Zonneveld

Genoeg aan een fiets

Zeker voor zijn eerste sabbatical zocht Zonneveld landen uit waar hij lang met zijn geld kon doen. Hij had voor die reis al flink gespaard, omdat hij van plan was een huis te kopen. "Toen ik er eenmaal een keer ertussenuit was gegaan, dacht ik: dit ga ik vaker doen."

Dat koophuis kwam er dan ook nooit. Het is een van de redenen dat hij geld heeft om te reizen. "Als je je huis in Nederland onderverhuurt, levert dat geld op. Op die manier kun je een reis ook betaalbaar houden. Mijn auto van 15 jaar oud kost me bijna niks en ik zou het ook met een fiets af kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Tips:

Tonnen sparen voor een groepsvakantie: zo doe je dat

Buffer die vrijheid biedt

Een tussenpensioen is hetzelfde als een sabbatical, vindt Zonneveld. "Maar ik noem het juist tussenpensioen om mensen te triggeren. Waarom zou je wachten tot je pensioen om al die dingen te doen die je van plan bent? Daar wordt je niet gelukkiger van. En waarom zou je eigenlijk überhaupt met pensioen willen?"

Los van het idee van een tussenpensioen zorgt Zonneveld er sowieso voor dat hij genoeg geld heeft om het een jaar uit te zingen. "Dat je bij wijze van spreken ontslag kunt nemen zonder dat je al iets nieuws hoeft te hebben."

Hij verbaast zich er elke keer weer over hoe weinig Nederlanders geld achter de hand houden. "Ook de mensen die drie keer modaal verdienen. Ze realiseren zich te weinig hoeveel vrijheid zo'n buffer biedt."

Zo'n tussenpensioen met kinderen: yay of nay?

  • Gina ter Elst geeft eerlijk toe: dat ik geen kinderen heb, maakt een sabbatical een stuk makkelijker.
  • Sjaak Zonneveld dacht altijd dat hij mét kinderen nooit aan een tussenpensioen was begonnen. "Maar met de kennis van nu en door de ervaringen van de mensen die ik ben tegengekomen, denk ik: in een volgend leven zeker ook mét kinderen. Waar een wil is, is een weg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van