Personal finance

Nederland koploper crowdfunding, nieuwe regels op komst

31 maart 2016 17:10 Aangepast: 31 juli 2017 23:00
Beeld © Bloomberg

Crowdfunding begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een volwaardig alternatief om als bedrijf een lening te krijgen. In bijna geen enkel land, wordt er zoveel gecrowdfund als in Nederland. Toch zijn de risico's voor niet-particuliere beleggers groot. Daarom gelden er vanaf morgen strengere regels.

Vorig jaar werd er 128 miljoen opgehaald via de leenplatforms, alleen in Engeland ligt dat bedrag hoger. In Nederland is crowdfunding vooral populair onder mkb-bedrijven, samen haalden ze vorig jaar 29 miljoen euro op, blijkt uit een rapport van kenniscentrum Crowdfundingshub. 

Geld uitlenen via crowdfunding is niet zonder risico; als het bedrijf omvalt, is de belegger het geld bijna altijd kwijt. Vandaar dat bij investeringen boven 500 euro voortaan vooraf getoetst moeten worden door de platforms of de investeerder wel de financiële ruimte heeft om de gok te wagen.

'Maximaal tien procent spaargeld investeren'
De leenplatformen moeten voortaan toetsen of een investering via crowdfunding wel bij de klant past. De AFM raadt niet-professionele beleggers aan om maximaal tien procent van het vrij vermogen te investeren in crowdfunding.

De websites benadrukken dat het open karakter van hun site belangrijk is. Wanneer investeerders toetsen moeten invullen, zorgt dat voor een 'zware administratieve last' voor de websites zelf en werpt het een drempel op voor particuliere beleggers.

De Tweede Kamer pleitte daarom eerder voor een verhoging van het minimale bedrag naar 1000 euro, maar daar was financiële waakhond AFM het niet mee eens. Over twee jaar worden de voorschriften opnieuw geëvalueerd. De organisatie ziet de regels als een pilot, staat in het rapport van Crowdfundingshub.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van