Personal finance

Heb jij een gezinspolis? Dat kan je veel geld kosten

28 december 2019 13:07 Aangepast: 28 december 2019 15:50
Beeld © Getty

Veel meer mensen dan vorig jaar verzekeren voor 2020 hun partner mee in hun zorgverzekering, maar dat is lang niet altijd de voordeligste optie. Sterker nog, het kan jaarlijks honderden euro's schelen als je individuele polissen afsluit.

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft voor volgend jaar een zorgverzekering afgesloten voor hun hele gezin of in ieder geval hun partner op dezelfde polis, blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Pricewise.

Gewoontegedrag

Bij 40 procent gaat het om het meeverzekeren van de partner, een stijging van 50 procent ten opzichte van dit jaar. De toename van die 'partnerpolissen' schrijft Pricewise-directeur Hans de Kok toe aan de halvering van de collectiviteitskorting die je bijvoorbeeld via je werkgever of vakbond kunt krijgen.

Die korting gaat in 2020 van maximaal 10 naar maximaal 5 procent. "Je ziet dat collectief verzekerden dit jaar meer vergelijken en overstappen naar een individuele zorgverzekering", zegt De Kok. "Uit gewoonte verzekeren ze hun partner opnieuw mee." 

Pricewise baseert deze gegevens op het zoekgedrag van honderdduizenden bezoekers op hun site, evenals de tienduizenden polissen die voor 2020 via de vergelijkingssite zijn afgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgpolis voor alle Rotterdammers

Een van beide ouders

In veel gevallen kan een polis per persoon veel voordeliger zijn dan een gezamenlijke, becijferde Pricewise. "Daarmee kan elke partner inspelen op zijn of haar eigen zorgbehoefte en voorkom je oververzekering", aldus De Kok.

Van een stel dat een kind verwacht, hoeft bijvoorbeeld maar één van de twee verzekerden (uitgebreide) kraamzorg in het pakket te hebben. Een ander bekend voorbeeld is orthodontie bij kinderen. Daarvoor hoeft alleen de ouder verzekerd te zijn bij wie het kind op de polis staat.

Losse polissen

Pricewise vergeleek een aantal veelgekozen voordelige zorgpakketten met individuele polissen. Een stel met kinderen onder de 10 jaar, van wie één van de ouders een bril of lenzen heeft, kan 480 euro per jaar besparen door ieder een eigen zorgverzekering af te sluiten. 

Een gezamenlijke basispolis, aangevuld met een brillen- en lenzenpakket kost hen 289 euro per maand. Twee losse polissen, een basis en een met brillen/lenzen, tellen maandelijks samen op tot 249 euro. 

Laaggeprijsde pakketten

Ook stellen zonder kinderen kunnen voordeliger uit zijn, stelt Pricewise. Een ouder stel dat zowel fysiotherapie als een aanvullende tandartsverzekering nodig heeft en van wie één van beide partners een bril draagt, is 288,60 euro per jaar duurder uit met een gezamenlijke gezinspolis.

Volgens De Kok vormen deze prijsvergelijkingen nog een voorzichtige analyse. "De pakketten in de vergelijking zijn de laaggeprijsde varianten. Veel mensen zullen al verzekerd zijn op een midden- of hooggeprijsd pakket." Dan kunnen individuele polissen echt honderden euro's goedkoper zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van