Carrière

Deze onderzoeker zat al 17 kerstmissen op de Zuidpool in een tentje

25 december 2019 12:01 Aangepast: 25 december 2019 12:57
Onderzoeker van de British Antarctic Survey aan het werk. Beeld © The Washington Post via Getty Images

Hij heeft een witte kerst, maar is waarschijnlijk wel een beetje eenzaam. De Britse geoloog Teal Riley viert kerst in een klein tentje, terwijl het buiten 20 graden vriest. Klinkt voor de meeste mensen niet als een feest, maar Riley heeft er niet zo'n moeite mee.

Sterker nog: het is de 17e keer dat hij met kerst in zo'n tentje op Antarctica ligt. Riley werkt voor de British Antarctic Survey, een overheidsorganisatie die onderzoek doet op Antarctica. In totaal 150 medewerkers zitten vanaf december een aantal maanden op het ijskoude continent, waar het nu 'zomer' is. Zomer betekent nog geen korte broek: het wordt met gemak -20 graden. 

In een tentje met een onbekende

Het British Antarctic Survey heeft vijf onderzoeksstations op Antarctica, waarvan er twee het hele jaar door bemand zijn. In de zomer is het drukker, en wordt er veel veldonderzoek gedaan. 

Riley brengt veel van zijn nachten door in een katoenen piramidetent, waarin hij wordt vergezeld door een getrainde Poolgids. Vaak zijn dat mensen die hij nog maar net ontmoet heeft. 

Teal Riley Teal Riley

Overgebleven kip en 40 jaar oude bacon

De BBC tekent het verhaal van Riley op. De onderzoeker vertelt dat hij al 25 jaar voor de organisatie werkt, en dat dit zijn 17e seizoen met veldwerk op de Zuidpool is. Een kerstmis, een tijd geleden, kon hij drie dagen zijn tent niet uit door een sneeuwstorm. 

En als het weer goed is, dan moet er gewoon gewerkt worden. Al is er ook tijd voor een feestmaal, al is het minder uitgebreid dan de gemiddelde Nederlander nu eet. Riley vertelt dat hij vorig seizoen overgebleven kip at, die een paar maanden daarvoor vacuum verpakt was. 

Maar hij vond ook ooit een hondensleedepot dat in de jaren 60 of 70 was bevoorraad. Tegen de BBC zegt Riley dat het veertig jaar oude blikje bacon nog helemaal niet zo slecht was. 

Een van de voormalige onderzoeksstations van British Antarctic Survey Een van de voormalige onderzoeksstations van British Antarctic Survey

3500 kilocalorieën per dag

Geen zorgen: de onderzoekers krijgen genoeg te eten. Op de website van de onderzoeksorganisatie staat uitgebreid beschreven hoe het leven op de Zuidpool in zijn werk gaat. 

Per persoon wordt er gerekend op 3500 kilocalorieën aan eten - per dag. Dat is vaak gedroogde soep, gedroogde groente, thee, rijst, chocola, en nog veel meer. Mensen die in het veld onderzoek doen, zoals Riley, krijgen een 'goodies'-doos mee, met kruiden en ketchup. Water krijgen ze door het of bij het basisstation uit zee te ontzilten, of door sneeuw te smelten. 

Omdat de weersomstandigheden sterk kunnen veranderen per dag, dragen alle medewerkers verschillende kledinglagen. Tussen de thermo-onderlaag en de buitenjas zitten soms nog wel vijf lagen. 

De Britse researchbasis Rothera. De Britse researchbasis Rothera.

Dagen in een tent

Onderzoekers kunnen met de buitenwereld - hun familie - in contact blijven via satelliettelefoons en e-mail via satelliet. In de stations zelf gebruikt men walkie-talkies en telefoons met een vaste lijn. Als het weer slecht is, valt communicatie soms weg. 

De veldwerkers blijven soms wel honderd dagen in het veld werken op de Zuidpool. Ze gaan naar hun werklocaties per vliegtuig of met sledes. Hoeveel werk er kan worden gedaan, en hoe het ritme eruit ziet, wordt volledig bepaald door het weer. In grote sneeuwstormen blijven mensen soms dagen in hun tent liggen. Als het weer dan weer goed is, worden er lange werkdagen gemaakt. 

Al die dagen is er minimaal contact mogelijk met de familie. Maar, zegt Riley tegen de BBC, juist als hij dan af en toe kerstmis thuis kan vieren met zijn familie, wordt het extra speciaal. 

Bekijk hieronder hoe het veldwerk eruitziet. (video: Steve Roberts and Al Doherty)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van