Carrière

Tankstation- en wasstraatmedewerkers drie jaar eerder met pensioen

24 december 2019 13:21 Aangepast: 24 december 2019 21:05
Carwashmedewerker is vanaf 1 januari aangemerkt als 'zwaar beroep'. Beeld © ANP

Wie bij een wasstraat of tankstation werkt, heeft voortaan officieel een 'zwaar beroep' met alle bijbehorende arbeidsvoorwaarden. Dat hebben vakbonden FNV en CNV en werkgeversorganisaties BOVAG en BETA afgesproken in een principeakkoord voor een nieuwe cao.

Dit betekent onder andere dat wasstraat- en tankstationmedewerkers drie jaar eerder met pensioen mogen. Verder krijgen zij uitgesmeerd over de komende twee jaar (de looptijd van de cao) 140 euro bruto per maand extra loon. Dat gebeurt in twee stappen van 70 euro, op 1 januari 2020 en 2021.

140 tot 400 euro loon extra

Jonge medewerkers krijgen een grotere loonsverhoging: zo'n 400 euro. De sector moet hierdoor aantrekkelijker worden voor jonge mensen. Een 21-jarige werknemer krijgt nu 1391 euro bruto per maand en dat wordt verhoogd naar 1751 euro.

De cao gaat in op 1 januari en geldt voor 17.000 werknemers. Onderhandelaar Gerard van Dijk van CNV noemt het een 'glanzende cao'. "Vooral voor de jonge werknemers is de toename van de verdiensten echt kolossaal. Dit is een goed middel om de sector aantrekkelijk te maken voor jonge werknemers."

Generatiepact

De vakbonden en werkgevers sluiten verder een zogenaamd generatiepact. Dat betekent dat oudere pomp- en wasstraatwerknemers minder kunnen gaan werken en jongere werknemers sneller een vast contract krijgen. Werknemers van 60 jaar en ouder mogen 20 procent minder werken, tegen 10 procent minder salaris maar met behoud van pensioen.

Recht op sanitaire stop

In het akkoord is ook geregeld dat werknemers opleidingen onder werktijd mogen volgen, als die nodig zijn voor het werk. Tot slot krijgen carwash- en tankstationmedewerkers 'recht op een sanitaire stop': vanaf nu mogen ze naar de wc wanneer ze dat willen.

FNV-bestuurder Albert Kuiper legt uit dat alle tankstationmedewerkers vanaf 1 januari onder de regels uit het pensioenakkoord vallen voor een zwaar beroep. Kuiper: "Meer dan terecht, want deze medewerkers staan de hele dag, werken op onregelmatige tijden en hebben te maken met onveiligheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tankstations vaker onbemand: 'De concurrentie is moordend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van