Ga naar de inhoud
Personal finance

Autorijden en roken volgend jaar tientallen euro's duurder

Een vrouw tankt benzine bij een tankstation van Shell. Beeld © ANP

Wie slim is, gooit voor de jaarwisseling nog gauw zijn tank vol. Benzine en diesel worden vanaf 1 januari duurder, dan gaan de nieuwe accijnstarieven in. En dat scheelt al snel een halve tot een hele euro op een volle tank. Rokers zijn al helemaal de sigaar. Een pakje peuken wordt 1,14 euro duurder in 2020. 

De accijns op benzine gaat met een ruime eurocent omhoog. Op diesel is dat 0,8 eurocent, op LPG 0,3 eurocent. Wie wekelijks zijn tank volgooit, is een paar tientjes meer kwijt op jaarbasis.

Over de accijns wordt ook 21 procent btw gerekend, waardoor de prijsverhogingen nog iets hoger uitvallen, waarschuwt consumentenplatform UnitedConsumers.

Accijns op benzine stijgt het hardst

Het is de sterkste accijnsstijging in jaren. Over iedere liter benzine wordt straks 80 eurocent accijns betaald. Bij diesel is dat 50 eurocent en op LPG 19 eurocent. Dat is een van de redenen dat benzine aan de pomp de duurste brandstofsoort is.

Heb je een auto met een benzinetank van zestig liter, dan ga je ruim 91 eurocent per tankbeurt meer betalen. Gooi je die tank wekelijks vol, dan ben je 47,50 euro per jaar extra kwijt aan brandstof.

Maar ook mensen die minder vaak de auto pakken zullen de hogere accijnzen merken aan de pomp. Gooi je iedere twee weken je benzinetank van dertig liter vol, dan ben je op jaarbasis bijna 12 euro meer kwijt.

Roken wordt fors duurder

Rokers zullen de nieuwe accijnzen volgend jaar harder in de portemonnee voelen. Op 1 januari gaat de accijns op een pakje van twintig sigaretten omhoog met 14 eurocent. En op 1 april komt daar nog eens een hele euro bovenop.

Met die extra stijging hoopt het kabinet roken nog meer te ontmoedigen. Doel is om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren.

Benzine aan de pomp schreeuwend duur: hoe zit dat?

02:18